• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η επίσκεψη στο Ισραήλ και η πιθανότητα αγοράς όπλων από αυτό, vid

Η επίσκεψη στο Ισραήλ και η πιθανότητα αγοράς όπλων από αυτό, vid

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί τις ερχόμενες μέρες στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη με στόχο διάφορες συνεννοήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του τόσο σε θέματα που αφορούν την πανδημία όσο και σε θέματα αμυντικού ενδιαφέροντος.

Τα αμυντικά ζητήματα που θα αφορούσαν την ελληνική πλευρά δεν είναι άλλα από κάποια συγκεκριμένα συστήματα που έχουν κινήσει εδώ και μερικά χρόνια το ενδιαφέρον του ΓΕΕΘΑ και των επιτελείων με τα συστήματα αυτά να είναι, κατά τις πληροφορίες που έρχονται στο φώς κατά καιρούς, τα συστήματα SPIKE, UAVs όπως τα Heron , τα οποία και η Ελλάδα ενοικίασε, η συμφωνία με την Elbit Systems  για την 120 Πτέρυγα στην Καλαμάτα και το Κέντρο Αεροπορικής εκπαίδευσης και φυσικά τα αντιαεροπορικά συστήματα Iron Dome τα οποία έχουν αποκτήσει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της αποτελεσματικότητάς τους κατά των πυραύλων της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και της ταχύτητας απόκρισής τους απέναντι στις εισερχόμενες απειλές.

Τα Iron Dome καταφέρνουν να αναχαιτίσουν επιτυχώς το 88-95% των εισερχομένων στον εναέριο χώρο του Ισραήλ και θεωρούνται κορυφαία συστήματα του είδους ακόμα και για πιο δύσκολους στόχους όπως είναι ταχύτεροι πύραυλοι, UAVs  και αεροσκάφη σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα. Κατατάσσεται στα συστήματα εγγύς αεράμυνας ( όπως το C-RAM )καθώς το βεληνεκές των πυραύλων του δεν είναι μεγάλο αλλά το υψηλό ποσοστό αναχαίτισης των εισερχόμενων βλημάτων μαζί με την ευκολία μετακίνησής του, το καθιστούν ένα πολύ καλό σύστημα τοπικής αεράμυνας.

Οι Ισραηλινοί  αλλάζουν συχνά τις θέσεις των συστημάτων έτσι ώστε να μην είναι οι θέσεις τους μαρκαρισμένες από τους Παλαιστίνιους της Χαμάς και δεχτούν επιθέσεις κορεσμού πυραύλους που θα εκτοξευτούν μαζικά από τη Λωρίδα της Γάζας, δυνατότητα την οποία κατέχει η Χαμάς αλλιώς οι Ισραηλινοί δε θα προέβαιναν σε συχνή μετακίνηση των συστημάτων εντός του Ισραήλ.

Κάθε σύστημα φέρει 20 εκτοξευτές με ισάριθμους πυραύλους ο κάθε ένας και συνοδεύεται και από το όχημα   που φέρει το ραντάρ και τα λοιπά ηλεκτρονικά και ηλεκτροοπτικά συστήματα που απαρτίζουν το σύνολο της συστοιχίας Iron Dome. Το κόστος ανά συστοιχία  ανέρχεται σε περίπου 50 εκ. δολάρια/ συστοιχία και οι πύραυλοι κοστίζουν 40.000 δολάρια ο κάθε ένας.

Αν η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει τα εν λόγω συστήματα για να τα τοποθετήσει  στα κύρια νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και ίσως τον Έβρο, τότε μιλάμε για τουλάχιστον 10 συστήματα με το ανάλογο κόστος μαζί με τους πυραύλους, την αναχορηγία αυτών, εκπαίδευση υποστήριξη κτλ. Το πρόβλημα με το σύστημα είναι ότι δε θα μπορεί να διασυνδεθεί πλήρως με το ΣΑΕ καθώς οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να δώσουν τους πηγαίους κώδικες όπως ακριβώς έκαναν και με τις Η.Π.Α. οι οποίες ζητούσαν διακαώς τους κώδικες για να πετύχουν διασύνδεση αλλά οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν. Για το ζήτημα μπορείτε να διαβάσετε σε άρθρο μας εδώ: https://www.el.gr/war/o-amerikanikos-stratos-tha-dokimasei-t/ . 

Το σύστημα αυτό είναι ιδανικό για την αναχαίτιση εισερχόμενων  πυραύλων και ιδιαίτερα UAVs τα οποία θα πετούν πέριξ της περιοχής δράσης προκαλώντας πραγματικό πονοκέφαλο στους Τούρκους Επιτελείς οι οποίοι θα στηριχθούν αρκετά στα UAVs όπως έκαναν στους πρόσφατους πολέμους τους, για αν κάμψουν ευκολότερα την αντίσταση των νησιών ενώ στον Έβρο θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν απώλειες στο Δ Σ.Σ.. Όλα αυτά με δεδομένο ότι η αεροπορία τους θα συνεχίσει να υφίσταται μετά τις πρώτες ώρες μίας σύγκρουσης. Η Ελλάδα επενδύει στην Πολεμική Αεροπορία με αποτέλεσμα να έχει το πάνω χέρι καθολικά στον αέρα τα επόμενα χρόνια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Κανένα UAV δε θα είναι ασφαλές χωρίς αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο ούτε και οι βάσεις τους.

Εδώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσο λοιπόν χρειάζεται να ξοδευτούν χρήματα για το σύστημα το οποίο όπως προεγράφη είναι αποτελεσματικό, ή να ξοδευτούν χρήματα για όπλα από το Ισραήλ που θα μπορούν να χτυπήσουν μακρά και βαθιά στη Μικρά Ασία προκαλώντας δυσανάλογες καταστροφές, όπως τα SPIKE, οι πύραυλοι LORA, οι συλλογές βομβών SPICE. Αυτό είναι ερώτημα που μόνο το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ μπορούν να απαντήσουν με βάση τα δεδομένα συσχετισμού ισχύος που έχουν στο τραπέζι τους.

Οτιδήποτε συμβεί ως προς τον τομέα αυτό θα γίνει γνωστό μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ.