2021: Νέα ΟΠΛΑ για την Πολεμική Αεροπορία! Η Τουρκία βλέπει και “τρεκλίζει” – ΒΙΝΤΕΟ

Το 2021 ίσως είναι η χρονιά της Πολεμικής Αεροπορίας,

η οποία θα έχει λάβει την μερίδα του λέοντος από τα χρήματα που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής για τον επανεξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, με το ΓΕΕΘΑ να είναι διατεθειμένο να εξασφαλίσει  ευρεία ποιοτική υπεροχή στον τομέα του αεροπορικού ισοζυγίου ισχύος με την Τουρκική Αεροπορία.

Τα συστήματα για τα οποία γίνεται λόγος είναι τα παρακάτω:

·         AGM-84 Harpoon: Η αεροπορική έκδοση του γνωστού αντιπλοϊκού πυραύλου ο οπόιος αποτελεί έναν διακαή πόθο για την Πολεμική Αεροπορία, που αυτή την στιγμή στηρίζεται για τις επιχειρήσεις ναυτικής κρούσης  στα αξιόπιστα μεν αλλά λίγα δε, Mirage 2000 EGM τα οποία είναι ακόμα ασαφές αν θα τα αποσύρει η αεροπορία με την έλευση των Rafale. Σε περίπτωση απόσυρσής τους η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να έχει και άλλες επιλογές για ναυτική κρούση και αυτό θα διορθωνόταν μόνο με αίτημα για πυραύλους Harpoon προς τις Η.Π.Α. για χρήση από τα F-16 καθώς και τα F-16 V που θα έχουν στο λογισμικό τη δυνατότητα βολής τους αλλά και τα Block 50 έχουν την ίδια δυνατότητα. Επομένως, η Αεροπορία θα λύσει με αυτόν τον τρόπο ένα πρόβλημα.

·         AARGMER: Η εισαγωγή των S-400 σε τουρκική υπηρεσία απαιτεί από την Αεροπορία επιπλέον όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις καταστολής αεράμυνας( SEAD ) και για το λόγο αυτό η Αεροπορία ζήτησε επιπλέον όπλα του εν λόγω τύπου.

·         GBU-53/B StormBreaker ή SDB II: Μπορούν να τοποθετηθούν έως και 8 πύραυλοι του τύπου ανά φορέα και με την αυξημένη εμβέλειά τους ( εως 100 χλμ.) να γίνει κορεσμός της αντίπαλης αεράμυνας ή χρήση για άλλες προσβολές. Το σύστημα διαθέτει GPS, αδρανειακή μονάδα, data link, MMW Radar και καθοδήγηση με λέιζερ. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας συμμετέχει ήδη στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα για την προμήθεια των GBU-39 χωρίς να έχει καθοριστεί/αναφερθεί πόσες βόμβες του τύπου θα εντάξει στο απόθεμά της η Πολεμική Αεροπορία.

·         Sniper ATP IRST: O ιστότοπος defencereview. gr ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει από τις Η.Π.Α. την προμήθεια των εξαιρετικών ατρακτιδίων στόχευσης της Lockheed Martin, ΑΝ/ΑΑQ-33 Sniper ATP (Advanced Targeting Pod) έναντι του ποσού των 150 εκ. για την αντικατάσταση των παλαιών ατρακτιδίων  Lantirn που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία.

Το αίτημα για τα όπλα που αναφέρθηκαν, έχει αποσταλεί στις Η.Π.Α. από το περασμένο καλοκαίρι και εντός του 2021 αναμένεται η απάντηση της DSCA για τη διαθεσιμότητα και το κόστος των όπλων που ζήτησε η Αεροπορία ενώ το ατρακτίδιο Sniper είναι νέα πληροφορία, στο πλαίσιο της λογικής ενίσχυσης των F-16 και της αναβάθμισής τους.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Lockheed Martin

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί