ΕΚΤΑΚΤΟ! Η Τουρκία έκανε την Λιβύη Αιγαίο – Ανοιχτή «σύγκρουση» με Γαλλία, τι είπε το ΝΑΤΟ

Το Παρίσι κατήγγειλε τουρκική επιθετικότητα κατά πλοίων του...

Είναι προφανές πως η Τουρκία έχει ξεφύγει και ίσως, λέμε, ίσως, η τουρκική αλαζονεία και ο μικρομεγαλισμός οδηγήσει τελικά την γείτονα σε αδιέξοδο.

Καταρχάς, χθες Τετάρτη, το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επεδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Η Τουρκία απέρριψε σήμερα Πέμπτη τις κατηγορίες του Παρισιού, πως το γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στην Μεσόγειο.

Ωστόσο και μόνο που οι Τούρκοι διαψεύδουν, πιστεύουμε τους Γάλλους, οι οποίοι ένιωσαν, αυτό που νιώθει η Ελλάδα τόσα χρόνια στο Αιγαίο: τα τουρκικά ψέματα έπειτα από προκλητικές ενέργειες.

Απλά το Αιγαίο για την Τουρκία πλέον μεγάλωσε και φτάνει μέχρι την Λιβύη, εκεί όπου συναντά, μεταξύ των άλλων την Γαλλία, η οποία στηρίζει τον Στρατάρχη Χάφταρ έναντι του ισλαμιστή Σάρατζ που στηρίζει η Άγκυρα.

Η Γαλλία έφερε το θέμα στο ΝΑΤΟ!

Τι έκαναν οι άλλες χώρες;

Οι αριστεροί της Ιταλίας τήρησαν ουδέτερη στάση καθώς ναι μεν υπέγραψαν την ΑΟΖ με την Ελλάδα, αλλά δεν θέλουν να τα σπάσουν με την Τουρκία. Ανέκαθεν η Αριστερά βρισκόταν πιο κοντά στο Ισλάμ παρά στην Δύση. «Πακέτο» η αριστερή συγκυβέρνηση της Ισπανίας (σοσιαλιστές-Podemos).

Αντίθετα, χώρες όπως το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος στήριξαν την θέση των Γάλλων.

Πριν από λίγο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για το περιστατικό που κατήγγειλε η Γαλλία με τις τουρκικές φρεγάτες κατά την διάρκεια επιχείρησης για τον έλεγχο του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών για αποστολές όπλων στην Λιβύη, εμπάργκο το οποίο παραβιάζει συνεχώς η Τουρκία.

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από την συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ πάντως βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για την θέση Ποντίου Πιλάτου που παίρνει, στάση που ευνοεί την Τουρκία.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί