• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εγκατάσταση σμήνους από drones στην κατεχόμενη Κύπρο από την Τουρκία

Εγκατάσταση σμήνους από drones στην κατεχόμενη Κύπρο από την Τουρκία

Χωρίς να πτοούνται, οι Τούρκοι πρόκειται να εγκαταστήσουν στη Βόρεια Κύπρο το επόμενο διάστημα ολόκληρη μονάδα από drones τα οποία θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση του Gecitkale.

H βάση αυτή είχε χρησιμοποιηθεί το 1974 κατά την εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο και μετά το πέρας των επιχειρήσεων εγκαταλείφθηκε.

Οι Τούρκοι εκτελούν εργασίες αποκατάστασης του αεροδρομίου σε γρήγορο ρυθμό ώστε να καταστεί επιχειρησιακό το συντομότερο δυνατόν οπότε θα μεταφερθούν εκεί τα drones, ο εξοπλισμός τους και ίσως και κάποιο επιχειρησιακό κέντρο αυτών. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα μπορούν να προσγειωθούν σε αυτή και μαχητικά F-16. Οι Τούρκοι δικαιολογούν την κίνησή τους αυτή ως κίνηση που απορρέει από το τουρκολιβυκό σύμφωνο που υπογράφηκε και άρα η περιοχή δυτικά της Κύπρου πρέπει να μπορεί να επιτηρηθεί αποτελεσματικότερα.

Η Τοποθέτηση των drones στη Μεγαλόνησο συνιστά αύξηση της τουρκικής απειλής την οποία αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και κατ’ επέκταση η Εθνική Φρουρά καθώς τα drones πλέον θα μπορούν να επιχειρήσουν από τη Μεγαλόνησο και σε περίπτωση επιχειρήσεων να επιβάλλουν το ρυθμό του αγώνα από αέρος. Φυσικά, η Εθνική Φρουρά μπορεί να πλήξει το αεροδρόμιο από τα πρώτα λεπτά τυχόν επιχειρήσεων και να το θέσει εκτός μάχης μαζί με drones που θα βρίσκονται εκεί.

Ωστόσο, εφόσον η Τουρκία ανεβάζει τον αεροπορικό πήχη στη Μεγαλόνησο, η ελληνική πλευρά πρέπει να απαντήσει στην κίνηση αυτή με την εγκατάσταση αντιαεροπορικών συστημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς από αυτά που διαθέτει η Εθνική Φρουρά. Η πρόφαση είναι καλή πλέον για να αγοραστούν ή μεταφερθούν από αλλού συστήματα τα οποία θα καλύψουν τη Μεγαλόνησο απ’ άκρη σε άκρη ενώ επιβάλλεται η καταγγελία της Τουρκίας για ακόμα μία φορά στον ΟΗΕ.

Τα εγκαίνια της ανανεωμένης αεροπορικής βάσης του Gecitkale θα πραγματοποιηθούν στις 20 Ιουλίου, 47η επέτειο του Αττίλα, κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό κατά του Ελληνισμού της Κύπρου.