• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δύο νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα παραληφθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία

Δύο νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα παραληφθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία

Στις 15 Μαΐου θα καταφθάσουν στην Κύπρο τα δύο νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, εν όψη της αντιπυρικής περιόδου, τα οποία θα παραμείνουν στη μεγαλόνησο μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.

Με την αύξηση κατά δύο του αριθμού των αεροσκαφών αυτών, η Κύπρος κατάφερε να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU ο οποίος προβλέπει την αλληλοβοήθεια με πτητικά μέσα μεταξύ των χωρών μελών της Ένωσης. Η ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει τα αεροσκάφη και το 75% του κόστους τους θα καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού.

Σκοπός του μηχανισμού αυτού είναι να βοηθούνται με μέσα, κράτη της Ένωσης τα οποία θα αντιμετωπίζουν κάποια φυσική καταστροφή και τα δικά τους μέσα δε θα επαρκούν για τον περιορισμό της. Με αυτό τον τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία αποκτά πρόσβαση σε επιπλέον μέσα πυρόσβεσης από άλλες χώρες της Ένωσης και της χρηματοδότησης των αεροσκαφών.

Τέλος, τα αεροσκάφη αυτά, εντασσόμενα στο μηχανισμό στήριξης θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και για τις εσωτερικές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: politis.com