• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δόθηκε το Πράσινο φως από το ΣΑΓΕ για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Δόθηκε το Πράσινο φως από το ΣΑΓΕ για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) εγκρίθηκε η τελική μελέτη για την συγκρότηση της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) υπό το ΓΕΕΘΑ, που αποβλέπει σε ένα κεντρικό σχήμα υπό το οποίο θα συγκεντρωθεί το σύνολο των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων των τριών Κλάδων.

Ιθύνων νους του εγχειρήματος είναι ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος τα προηγούμενα έτη ως Επιτελάρχης κι εν συνεχεία Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, προέβη στην σχεδίαση, η οποία έτυχε της υποστηρίξεως του τότε προϊσταμένου του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ. Η διαδικασία προόδου ωστόσο ήταν αργή, εξαιτίας φυσιολογικών αντιδράσεων λόγω νοοτροπίας από τους τρεις Κλάδους.

Η συγκρότηση της ΔΕΠ είναι μια κίνηση η οποία δεν ενέχει οικονομικό κόστος ούτε περιλαμβάνει μείζονες μεταβολές που μπορεί να θεωρηθούν χρονοβόρες.

Μετά την απόφαση της 30ής Απριλίου του ΣΑΓΕ, το θέμα της ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ θα υποβληθεί άμεσα προς έγκριση στο Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ) στο οποίο προεδρεύει ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος. Η σύγκλιση του ΣΑΜ, αποτελεί υπόθεση των επομένων εβδομάδων. Μετά την έγκριση από το ΣΑΜ, ο ΥΕΘΑ πρέπει να προβεί σε τυπική ενημέρωση της Βουλής κι εν συνεχεία η συγκρότηση της νέας Διοικήσεως να τεθεί προς έγκριση από το ΚΥΣΕΑ.

Με την ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ, επιδιώκεται η συνολική αναβάθμιση της ικανότητος των Ενόπλων Δυνάμεων στην ανταπόκριση σε Ειδικές Επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρος ενώ σε επίπεδο οργανώσεως, εκπαιδεύσεως, εξοπλισμών, αναμένεται να επέλθει καλύτερη τυποποίηση και μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

με πληροφορίες από το doureios.com / photo video screenshot