“Δεν υποχωρεί” ο πρωθυπουργός του Κοσόβου για τους Αλβανούς δημάρχους σε σερβικές πόλεις (video)

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπαναχωρήσει από την απόφασή του να εγκαταστήσει Αλβανούς δημάρχους σε πόλεις όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι, μια ενέργεια που πυροδότησε βίαια επεισόδια στην περιοχή.

Οι διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ σχημάτισαν κλοιούς ασφαλείας γύρω από τα δημαρχεία, ενώ χρησιμοποίησαν βία κατά των Σέρβων στον δήμο Ζβετσάν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπως ανέφερε η διαδικτυακή πύλη του Κοσσυφοπεδίου. Σήμερα σε μία κίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα στείλει κι άλλες δυνάμεις στο βόρειο Κόσοβο. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Τι είπε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου

«Οι δήμαρχοι πρέπει να πάνε και να εργαστούν στα γραφεία τους» είπε ο Κούρτι μιλώντας σε κοσοβάρικα μέσα ενημέρωσης. «Χρειαζόμαστε κανονικότητα… Τι νόημα έχει να διαθέτουμε δημόσια κτίρια για κρατικούς λειτουργούς αν δεν τα χρησιμοποιούμε;», πρόσθεσε.

Οι περίπου 50.000 Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου δεν αναγνωρίζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους. Οι Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται επίσης να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Απριλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή ανήλθε μόνο στο 3,5%.

Οι δήμαρχοι «πρέπει να φύγουν από την περιοχή επειδή δεν εκπροσωπούν κανέναν» είπε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου, Ίγκορ Σίμιτς, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Λουλζίμ Χετέμι, ο Αλβανός δήμαρχος του Λεπόσαβιτς, βρίσκεται στο γραφείο του από νωρίς το πρωί της Δευτέρας και στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν το δημαρχείο της πόλης, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα. Οι δήμαρχοι του Ζβέτσαν και του Ζούμπιν Πότοκ εργάζονται από τα σπίτια τους.

Δείτε video που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν διαδηλώσεις Σέρβων:

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / αμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί