Δανία: Αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα τα επόμενα πέντε χρόνια

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει κατά 5,43 δισεκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες για την άμυνα στη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών επενδύοντας στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της και στην επιπλέον υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Η κυβέρνηση προβλέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες συνολικά κατά 40,5 δισ. κορώνες ανάμεσα στο 2024 και το 2028», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας. Με την αύξηση αυτή, η Δανία θα αφιερώσει πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2024, διευκρίνισε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Δεν επανεξοπλιζόμαστε στη Δανία επειδή θέλουμε πόλεμο, καταστροφή ή οδύνη. Επανεξοπλιζόμαστε τώρα ακριβώς για να αποφύγουμε τον πόλεμο σε έναν κόσμο όπου η παγκόσμια τάξη δοκιμάζεται», είπε η πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

Τα χρήματα προστίθενται στα 155 δισ. κορώνες που η Δανία δεσμεύθηκε πέρυσι να επενδύσει στην άμυνα κατά τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ιδρυτικό μέλος της Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η Δανία είχε περιορίσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στις αρχές των χρόνων του 1990 και έχει παραδεχθεί μεγάλες ελλείψεις στην ικανότητά της να υπερασπιστεί το έδαφός της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί