• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΧΑΡΤΗΣ με την ελληνική αντι-NAVTEX στην περιοχή που πλέει το Oruc Reis – Π.Α. και Π.Ν. θα «σκεπάσουν» την Αν.Μεσόγειο

ΧΑΡΤΗΣ με την ελληνική αντι-NAVTEX στην περιοχή που πλέει το Oruc Reis – Π.Α. και Π.Ν. θα «σκεπάσουν» την Αν.Μεσόγειο

Λίγο αφότου η Τουρκία αποφάσισε να παρατείνει την ένταση μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου.

Μία δυναμική απάντηση αναμένεται να δώσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα εκδώσει ειδική NAVTEX για τη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών νοτιοανατολικά της Κρήτης και νοτίως της Καρπάθου και του Καστελόριζου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται δηλαδή για την περιοχή που πλέει όλες αυτές τις μέρες το τουρκικό ερευνητικό “Oruc Reis” συνοδευόμενο μεταξύ άλλων και από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η αντι-NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της Τρίτης μέχρι και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Η ελληνική απάντηση θα αφορά αεροναυτική άσκηση , ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί αν αφορά πραγματικά πυρά ή όχι.

Ιδού η δεσμευμένη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περιοχή:

(militaire)

Προς ώρας η συγκεκριμένη αντι-NAVTEX ΔΕΝ συνδέεται με την 4μερής άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία τις επόμενες μέρες θα συμμετάσχουν η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος.

Παράλληλα με την 4μερή, εκκρεμεί η εκπαιδευτικής φύσης άσκηση ανάμεσα σε Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα νοτίως της Κρήτης.

Ελληνικά αεροσκάφη αλλά και πλοία τα επόμενα 24ωρα θα καλύψουν μία έκταση από τα ανοικτά της Λιβύης μέχρι και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Η δε παραμονή των Τούρκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στην Αν.Μεσόγειο, κάνοντας το σενάριο ενός «ατυχήματος» να μοιάζει αρκετά πιθανό.

(φωτο:eurokinissi)