• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αυστηρή προειδοποίηση του Ιράν να μην εμποδιστούν τα τάνκερ του προς την Βενεζουέλα (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυστηρή προειδοποίηση του Ιράν να μην εμποδιστούν τα τάνκερ του προς την Βενεζουέλα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κίνηση συνολικά 5 τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο και παρεμφερή προϊόντα προς τη Βενεζουέλα αξίας 45.5 εκ. δολαρίων, έκανε αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους να υπονοήσουν ότι τα πλοία δε θα φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους.

Το Ιράν θέλοντας να ενισχύσει την παραπαίουσα οικονομία της Βενεζουέλας η οποία επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο λόγο της πανδημίας ( οι κομμουνιστικές  πολιτικές του Μαδούρο έχουν τον πρώτο λόγο φυσικά), μπαίνει σφήνα στο μάτι των Η.Π.Α. οι οποίες επιθυμούν αλλαγή κυβέρνησης στη Βενεζουέλα στηρίζοντας το Γκουαϊδό.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν  προειδοποιεί να μην εμποδιστούν τα πλοία καθώς θα υπάρξει άμεση απάντηση του Ιράν.

Τα 5 πλοία που πλέουν προς τη χώρα της λατινικής Αμερικής φέρουν κανονικά την Ιρανική σημαία και ανήκουν σε ιρανικές εταιρείες πράγμα που σημαίνει ότι αν τυχόν εμποδιστούν από τις Η.Π.Α. , τότε το Ιράν δε θα διστάσει να εμποδίσει και αμερικανικά πλοία ή πλοία αμερικανικών συμφερόντων τα οποία θα πλέουν στο Ορμούζ και αλλού.

Το ερώτημα αν το Ιράν θα πραγματοποιήσει την απειλή του ή όχι, έχει απαντηθεί εδώ και καιρό αφού το Ιράν κατέλαβε 2 πλοία βρετανικών συμφερόντων απαντώντας στην εμπόδιση στο Γιβραλτάρ από τους Βρετανούς ενός τάνκερ που ταξίδευε προς  τη Συρία, ενώ είχε προηγηθεί και η πυρπόληση δύο ακόμα στο Ορμούζ.

Επίσης το Ιράν ακολουθεί μία σταθερή γραμμή απάντησης απέναντι στις Η.Π.Α. αφού μετά την εκτέλεση Σολεϊμανί τον περασμένο Ιανουάριο, οι Ιρανικοί σιϊτικοί θύλακες στο Ιράκ επιτίθονταν συνεχώς κατά της πράσινης ζώνης και οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν με πυραύλους τη βάση Αλ Ασσάντ του Ιράκ, τη μεγαλύτερη βάση των Η.Π.Α. στη χώρα.

Μένει να δούμε ποια θα είναι τελικά η απάντηση της κυβέρνησης Τραμπ στην Ιρανική υπερπόντια κίνηση.