Τη μεταφορά τουρκικών όπλων και τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη, μέσω του λιμανιού της Μισράτας, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Αχμέντ αλ-Μισμάρι.
«Επιβεβαιώνεται η άφιξη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία στο λιμάνι της Μισράτας για την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και ένοπλων ομάδων στα δυτικά της χώρας» τόνισε, χαρακτηριστικά.
Κατήγγειλε δε, ότι πρόκειται για παραβίαση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας στην περιοχή, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο LNA «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση.
Η Μισράτα βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, στις ακτές της Μεσογείου, και τελεί υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA).
Πάντως, σε αντίστοιχες καταγγελίες είχε προχωρήσει ο LNA και τον περασμένο Δεκέμβριο, κάνοντας λόγο για μεταφορά – μέσω της Τουρκίας – μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης, καθώς και τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νούσρα.
Τον προηγούμενο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε την αποστολή Τούρκων στρατιωτικών στην Τρίπολη, με στόχο τη συνεργασία με τις δυνάμεις της GNA, ενώ πριν λίγες ημέρες, ανακοίνωσε και τον θάνατο των πρώτων Τούρκων στρατιωτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη έχει βυθιστεί σ’ έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο από τον θάνατο του – επί πολλές δεκαετίες ηγέτη της χώρας – Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:
Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».
(Sputniknews – φωτο:screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για αυτό υπάρχει προσπάθεια από τους διεθνιστές να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη
- Πώς να φρεσκάρετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο
- Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Δημοσκόπηση: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Κεφαλονιά: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στα Μεταξάτα – Ενισχύσεις και από Κυλλήνη
- Το ήπιο, το μέτριο και το δύσκολο σενάριο για την Ουκρανία
- Πέθανε ξαφνικά την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν Γιώργος Παυλάκης, τον πρόδωσε η καρδιά του
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο