• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ισραήλ-Παλαιστίνη: Αναχαιτίσεις ρουκετών από το Iron Dome (ΒΙΝΤΕΟ)

Ισραήλ-Παλαιστίνη: Αναχαιτίσεις ρουκετών από το Iron Dome (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρκετές φορές γίνεται λόγος για επιθέσεις κορεσμού από πυραύλους και φυσικά για τρόπους αντιμετώπισής τους.

Οι Ισραηλινοί εδώ και αρκετά χρόνια έχουν εντάξει στο οπλοστάσιό τους εγχώρια σχεδιασμένα και κατασκευασμένα Α/Α συστήματα μικρού και μέσου βεληνεκούς όπως είναι τα Iron Dome και οι πύραυλοι Barak. Αυτό συνέβη γιατί αφού εξέτασαν διεξοδικά την απειλή και τον τρόπο μάχεσθαι της Χεζμπολάχ το 2006 στο νότιο Λίβανο και την προμήθεια πυραύλων στη Χαμάς στη Γάζα επί πολλά έτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα είχαν πολλά προβλήματα εφόσον αυτοί εκτοξεύονταν μαζικά προς το έδαφός του.

Η δημιουργία του Iron Dome και των παρελκόμενών του, μία χρόνια προσπάθεια της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, αποδίδει καρπούς αφού το σύστημα έχει τη δυνατότητα να βάλει άμεσα κατά εισερχόμενων στόχων σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον εντοπισμό τους και να προστατεύει έτσι τις ισραηλινές περιοχές. Σήμερα ήταν μία έντονη μέρα με τη Χαμάς να εκτοξεύει άνω των 150 πυραύλων κατά του Ισραήλ οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από το Iron Dome κυρίως όπως στο παρακάτω βίντεο:

Εφόσον φαίνεται καλά στο βίντεο, διακρίνεται η εκτόξευση από τη Γάζα τουλάχιστον 11 πυραύλων  και από κοντινή απόσταση το Iron Dome απαντά με ισάριθμους πυραύλους, ένας ανά στόχο σχεδόν οι οποίοι βρίσκουν στον αέρα τους εισερχόμενους πυραύλους και τους εξουδετερώνουν . Μετράμε συνολικά 11 πυραύλους του Iron Dome και 11 εκρήξεις στον αέρα ( η μία είναι στα αριστερά εκτός εικόνας, φαίνεται η λάμψη της) επομένως, 100% επιτυχία σε αυτή την περίπτωση με το Iron Dome να έχει επιτυχία κατά μέσο όρο 90-92% και με ένα πύραυλο να εκτοξεύεται ανά στόχο και όχι δύο, που είναι μία συνήθης πρακτική.

Η συγκεκριμένη είναι μία μαζική πυραυλική επίθεση έχοντας το στοιχείο του κορεσμού αλλά όχι όλα τα στοιχεία καθώς όλοι αυτοί οι πύραυλοι έρχονται από συγκεκριμένη κατεύθυνση και όχι από πολλαπλές κατευθύνσεις, κάνοντας έτσι πιο εύκολο το έργο της αναχαίτισης των εισερχόμενων απειλών και το μόνο από το οποίο κινδυνεύει πραγματικά το Iron Dome είναι  να τελειώσουν οι πύραυλοί του και να μείνει εκτός το σύστημα μέχρι να επαναγεμιστεί με νέους πυραύλους. Η πιθανότητα εντοπισμού και προσβολής των συστημάτων είναι μικρή καθώς αυτά μετακινούνται συνεχώς στην ισραηλινή επικράτεια.