• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Τουρκία ξεκινά την κατασκευή της αεροπορικής της βάσης στη Λιβύη – Προάγγελος αρνητικών γεγονότων για την Ελλάδα

Η Τουρκία ξεκινά την κατασκευή της αεροπορικής της βάσης στη Λιβύη – Προάγγελος αρνητικών γεγονότων για την Ελλάδα

bash tourkias libyi

Η Τουρκία επέδειξε επιμονή στην προσπάθειά της να πετύχει την κατάληψη της αεροπορικής βάσης της Al Watiya στη βορειοδυτική Λιβύη καθώς έθεσε προς την επιχείρηση αυτή τα περισσότερα UCAVs της, Τούρκους αξιωματικούς στο έδαφος για το συντονισμό των Σύριων μισθοφόρων και των πολιτοφυλακών του GNA που επιτίθονταν στη βάση.

Παρά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν οι δυνάμεις του GNA και των UVA που καταρρίφθηκαν οι Τούρκοι πέτυχαν το σκοπό τους σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς με τις δυνάμεις του LNA που υπεράσπιζαν τη βάση με αποτέλεσμα την υποχώρηση των τελευταίων από τη βάση και την κατάληψή της από το GNA όπου και κατελήφθη και ένα σύστημα Pantsir το οποίο επιδείχθηκε ως λάφυρο από το GNA στους δρόμους της Τρίπολης.

Μετά την ολοκλήρωση της ασφάλειας της περιμέτρου της βάσης με μερικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα νότια και ανατολικά, φαίνεται ότι οι Τούρκοι, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, έχουν αρχίσει τις εργασίες για μετατροπή της αεροπορικής βάσης της Al Watiya σε μία πλήρως λειτουργική αεροπορική βάση στην οποία θα μπορούν να προσγειωθούν οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις και τα UAV, όπως επίσης και τα τουρκικά και καταριανά μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν υλικό στη Λιβύη. Με αυτό τον τρόπο όλα τα κέντρα επιχειρήσεων θα μπορούν να μεταφερθούν στην ασφάλεια που προσφέρει η βάση που βρίσκεται στο μέσω μίας ερημικής περιοχής ενώ τώρα κινδυνεύουν να βληθούν από το πυροβολικό του LNA και να βομβαρδιστούν με μεγαλύτερη ευκολία από τη μικρή αλλά αποτελεσματική αεροπορία του LNA στα αεροδρόμια της Τρίπολης και της Μισράτα. Ακόμα, οι απώλειες των drones της Τουρκίας κατά τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της βάσης, θεωρήθηκαν αποδεκτό κόστος μπροστά στην επίτευξη του τελικού σκοπού.

Σε μία πιο μακροπρόθεσμη, εύκολη θα λέγαμε ανάγνωση των πραγμάτων, η ύπαρξη αεροπορικής βάσης στη Λιβύη με πλήρης δυνατότητες φιλοξενίας μαχητικών αεροσκαφών, μεταγωγικών και εναέριων ανεφοδιαστικών αεροσκαφών, είναι μία πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα αφού η Τουρκία θα μπορέσει να υποστηρίξει της ναυτικές δυνάμεις της που θα επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης και να τορπιλίσουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια της επίτευξης συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων, η ύπαρξη στην τουρκική αεροπορία των KC-135 Stratotanker σημαίνει ότι η δυτική και νότια Ελλάδα θα είναι έκθετη σε αεροπορικές επιθέσεις από τα νότια και δυτικά με την Πολεμική Αεροπορία να χρειάζεται να καλύψει και άλλες οδούς προσβολής που θα έχουν οι Τούρκοι. Ταυτόχρονα και το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου θα πρέπει να αναδιαταχθεί για την αντιμετώπιση των αποπειρών αυτών.

Γίνεται κατανοητό ότι η εδραίωση των Τούρκων στη Λιβύη επιφέρει πολλά αρνητικά για την Ελλάδα η οποία για ακόμα μία φορά παραμένει κλεισμένη στο καβούκι της το οποίο καλύπτει το ασαφές πέπλο της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου ανακατεμένα με μία λανθάνουσα άποψη περί συμμάχων που θα σπεύσουν να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον αν η Ελλάδα δεν πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •