Αποτυχία σε δοκιμές πυραύλων SM-6

Στις 29 Μαίου η Αμερικανική Διοίκηση βαλλιστικής αεράμυνας ανακοίνωσε ότι η διπλή δοκιμή που εκτελέστηκε με πυραύλους SM-6 στα πλαίσια  των δοκιμών Flight Test AEGIS Weapon System 31 Event 1 απέτυχε.

Το σενάριο ήθελε δύο πυραύλους SM-6 οι οποίοι είναι πύραυλοι επιφανείας-αέρος μακράς εμβέλειας, από τα πλέον σύγχρονα όπλα στο αμερικανικό αντιβαλλιστικό οπλοστάσιο, να αναχαιτίζουν έναν εισερχόμενο βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος προσομοιωνόταν με ένα στόχο με  τέτοια χαρακτηριστικά.

Και οι δύο πύραυλοι που βλήθηκαν από το πλοίο απέτυχαν να  αναχαιτίσουν το στόχο ενώ η ανακοίνωση δεν αναφέρει ποιο πλοίο έβαλλε τους πυραύλους και σε ποιο μέρος έγινε η δοκιμή. Η πρακτική της βολής δύο πυραύλων κατά εισερχόμενου στόχου γίνεται για να εξασφαλιστεί ότι αν ο πρώτος πύραυλος δεν αναχαιτίσει το στόχο, ο δεύτερος θα πετύχει το στόχο. Η αποτυχία και των δύο πυραύλων όμως να πετύχουν το στόχο είναι μία αρκετά μεγάλη αποτυχία για σύστημα το οποίο είναι δοκιμασμένο, με το Ναυτικό να ερευνά περισσότερο το ζήτημα δηλαδή, αν ήταν τεχνικής φύσης ή συνδυασμός τεχνικού ζητήματος και ανθρώπινου.

Το παραπάνω γεγονός πάντως καταδεικνύει ότι η βολή πυραύλων, ακόμα και δύο που λένε τα εγχειρίδια, δεν εξασφαλίζει την αναχαίτιση ενός εισερχόμενου στόχου με υψηλή ταχύτητα και παρά τη βελτίωση των τεχνολογιών, υπάρχουν ακόμα σοβαρά ζητήματα για να επιλυθούν στον τομέα.