Αντικεραυνική προστασία για τα F-35

Το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας εδώ: https://www.el.gr/war/usa/f-35-lightning-ii-para-to-onoma-toy-den-mporei-na-pet/  ότι είχε σοβαρό πρόβλημα σε περίπτωση κεραυνικού πλήγματος αφού κινδύνευε με έκρηξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέρος της αντλίας που διοχετεύει το εμπλουτισμένο άζωτο στη δεξαμενή καυσίμων δε λειτουργούσε σωστά λόγο φθοράς.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης των καυσίμων μετά από κεραυνικό πλήγμα αφού το άζωτο εμποδίζει μία τέτοια αντίδραση. Το ενσωματωμένο σύστημα Παραγωγής Αδρανούς Αερίου (OBIGGS) δε λειτουργούσε σωστά και αυτό διαπιστώθηκε σε ελέγχους στους οποίους προέβει η Lockheed Martin σε αεροσκάφη σε διάφορες αεροπορικές βάσεις.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή παράδοσης νέων αεροσκαφών στη USAF για το διάστημα του Ιουνίου μέχρι να διαπιστωθεί αν το πρόβλημα ήταν εκ της γραμμής παραγωγής ή αν συνέβαινε στο πεδίο κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιχειρήσεων. Η τελική διαπίστωση ήταν ότι το πρόβλημα εμφανίζεται μετά τη χρήση του αεροσκάφους.

Μέχρι η Lockheed να έρθει με νέα λύση για το ζήτημα, τα αεροσκάφη που θα βρίσκονται σταθμευμένα σε εξωτερικό χώρο, θα τοποθετείται πίσω τους ένας αντικεραυνικός στύλος για την προστασία του μαχητικού και αυτό φαίνεται καθαρά στις παρακάτω φωτογραφίες της USAF.

Μία λύση σαν αυτή δείχνει και το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει για την ασφάλεια του μαχητικού ενώ είναι σταθμευμένο. Όσο αυτό θα βρίσκεται στον αέρα, μπορεί να χτυπηθεί από κεραυνό και για το λόγο αυτό η εταιρεία έχει δώσει κατευθυντήρια οδηγία προς τα επιτελεία να μην σχεδιάζουν αποστολές για το αεροσκάφος κατά τις οποίες θα πρέπει να διαβεί μέσα από καταιγιδοφόρα νέφη ώστε να μην χτυπηθεί από κεραυνό μέχρι, να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

ΦΩΤΟ: USAF