• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αναβολή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Αναβολή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Για τις 15-9-2021 ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία και θα εξέταζε σωρεία σημαντικών εξοπλιστικών ζητημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων ωστόσο αυτή αναβλήθηκε καθώς ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης  δε θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω έκτακτου κωλύματος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη συνεδρίαση αυτή θα γινόταν η συζήτηση για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 Block 50  σε ένα επίπεδο πάνω από πλευράς ηλεκτρονικών (Block 52 από πλευράς ηλεκτρονικών, Block 50 ο κινητήρας) με το πρόγραμμα αυτό να ανέρχεται σε κόστος περί τα 500 εκ. ευρώ. Αυτή θα γίνει με τη χρησιμοποίηση των απαρτίων που θα εξοικονομηθούν από τα Block 52 που αναβαθμίζονται σε V.

Το πιο σημαντικό πρόγραμμα για την Πολεμική Αεροπορία μετά την αναβάθμιση των F-16-V και την αγορά των Rafale, είναι η δεύτερη φορά που αναβάλλεται η έγκρισή του από τη Βουλή καθώς την πρώτη φορά είχε αναβληθεί λόγω.. ερωτήσεων της αντιπολίτευσης γι αυτό ενώ τώρα λόγω κωλύματος του Α/ΓΕΑ. Ελπίζουμε ότι θα δοθεί άμεσα νέα ημερομηνία εξέτασης. Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Στην εν λόγω συνεδρίαση, θα συζητούνταν και τα θέματα της αναβάθμισης των ΑΗ-64Α Apache με ισραηλινά ηλεκτρονικά, το ζήτημα της προμήθειας των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων SPIKE NLOS, επίσης από το Ισραήλ και της τροποποίησης της σύμβασης των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 με περισσότερα να μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Τέλος, η Επιτροπή θα ενημερωνόταν και για την αγορά επιπλέον όπλων για την Πολεμική Αεροπορία όπως είναι οι πύραυλοι αέρος-αέρος ΑΙΜ-120D, οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Harpoon για τα F-16 και τέλος τα ατρακτίδια SNIPER. Όλα τα παραπάνω όπλα και τα ατρακτίδια δύνανται να χρησιμοποιηθούν από το σύνολο των αναβαθμισμένων F-16 V και των F-16 Block 50+, ειδικά οι αεροεκτοξευόμενοι Harpoon λείπουν πολύ από το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας ώστε να μπορέσουν να εκτελούν με μεγαλύτερη ευκολία αποστολές ναυτικής κρούσης και αυτό το βάρος να μην είναι μόνο πάνω στη “Γαλλική” Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας.