Αναβάλλεται η απόφαση της Γερμανίας για τα Tornado

Προ μικρού χρονικά διαστήματος είχε γίνει γνωστό από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Γερμανική Κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αντικατάσταση των παλιότερων Tonado IDS από έναν αριθμό μαχητικών αεροσκαφών  Eurofighter και μαχητικών 4ης γενιάς F/A-18 Hornet και Growler. Για το ζήτημα αυτό είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε άρθρο μας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/i-luftwaffe-epelexe-ton-antikatastati-ton-tornado-vi/ Είχαμε γράψει στο άρθρο μας ότι εντός της Γερμανίας υπήρξαν […]

Προ μικρού χρονικά διαστήματος είχε γίνει γνωστό από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Γερμανική Κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αντικατάσταση των παλιότερων Tonado IDS από έναν αριθμό μαχητικών αεροσκαφών  Eurofighter και μαχητικών 4ης γενιάς F/A-18 Hornet και Growler.

Για το ζήτημα αυτό είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε άρθρο μας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/i-luftwaffe-epelexe-ton-antikatastati-ton-tornado-vi/

Είχαμε γράψει στο άρθρο μας ότι εντός της Γερμανίας υπήρξαν πολλές φωνές, ειδικά εντός της Γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας,  οι οποίες είχαν ταχθεί κατά αυτής της τελεσίδικης απόφασης της κεντρικής κυβέρνησης αφού αυτό θα αποτελούσε χαστούκι στην αμυντική βιομηχανία της χώρας με κίνδυνο γι αυτές.

Αυτές οι φωνές φαίνεται ότι έγιναν περισσότερες και φούντωσαν αρκετά ώστε ενδοκυβερνητικοί κύκλοι να ταχθούν ανοιχτά κατά του σχεδίου αυτού και να ασκήσουν περισσότερες πιέσεις κατά κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Με όλα αυτά να συμβαίνουν τελικά αναβάλλεται η απόφαση για αντικατάσταση των Tornado από τα F/A-18 Hornet και Growler με το ζήτημα να ανάγεται πλέον σε ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα εντός Γερμανίας.

Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να επισημανθεί για άλλη μία φορά ότι η εγχώρια γερμανική βιομηχανία δεν έχει επενδύσει επί δεκαετίες στην ανάπτυξη ενός αεροσκάφους αντικαταστάτη των Tornado. Οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τα Tornado δε μπορούν να αναληφθούν από τα Eurofighter του οποίου οι Γερμανοί αποτελούν βασικό κατασκευαστή. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν έχουν επενδύσει σε ένα αεροσκάφος διάδοχο του Tornado, τα πράγματα δε φαίνονται καλά στη Γερμανία.

Από τη στιγμή που η Γερμανία δεν έχει επενδύσει στον τομέα και τα Eurofighter δεν έχουν τη δυαντότητα π.χ. να φέρουν πυρηνικά όπλα, δε μπορεί ξαφνικά να σχεδιαστεί ακι να μπεί σε παραγωγήη, ακόμα και με συνεργασία ένα αεροσκάφος. Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι ένα τυπικό αεροπλάνο πολιτικής χρήσης χρειάζεται περίπου μία επταετία σχεδίασης, ανάπτυξης και δοκιμών πριν μπεί σε παραγωγή. Τα μαχητικά αεροσκάφη χρειάζονται ακόμα παραπάνω με το ανάλογο υπέρογκο κόστος για όλα αυτά.

Δεδομένο είναι ότι αναγκαστικά οι Γερμανοί θα πάνε σε μία λύση για την αντικατάσταση των Tornado η οποία μπορεί να είναι και αυτή που έχουν ήδη προκρίνει. Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με τα F/A-18 αφού τα αεροσκάφη ως συστήματα είναι εξαιρετικά αλλά με το κατά πόσο οι Γερμανοί μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί