Αναμένονται εξελίξεις για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Εξελίξεις αναμένονται για τα ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης θα έχει συνάντηση αύριο με τους εργαζόμενους του ναυπηγείου και τον Πρόεδρο της ΟΝΕΧ, κ. Ξενοκώστα όπου θα συζητήσουν για την πορεία του ναυπηγείου και τις προοπτικές που υπάρχουν για αν μην οδηγηθεί σε εκκαθάριση το ναυπηγείο λόγω χρεών.

Μετά την ανάληψη του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ΟΝΕΧ του κ. Ξενοκώστα πέρυσι, η κατάσταση δε βελτιώθηκε και μετά από επανακαταμέτρηση των χρεών των ναυπηγείων, αυτά βρέθηκαν να χρωστούν περισσότερα από 400 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 150 εκ. ευρώ είναι προς το Πολεμικό Ναυτικό και ακόμα 65 εκ. ευρώ είναι τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους του ναυπηγείου. Η Κυβέρνηση ήθελε να εξυγιάνει τα ναυπηγεία με ο μοντέλο που ακολουθήθηκε στη Σύρο αλλά το ποσό είναι δυσθεώρητο, όπως είχε σημειώσει εμφατικά σε παλαιότερες συνεντεύξεις του ο κ. Ξενοκώστας ο οποίος ζήτησε κυβερνητική παρέμβαση για τα χρέη των ναυπηγείων.

Η ΟΝΕΧ του κ. Ξενοκώστα είναι διατεθειμένη να καταθέσει εγγυητική επιστολή ανάληψης μέρους των χρεών με τον αμερικανικό οργανισμό επενδύσεων (DFC) να επιθυμεί να αναλάβει ποσό 250 εκ. των χρεών στα πλαίσια της επένδυσης που έχουν σκοπό να κάνουν οι ΗΠΑ στα ναυπηγεία μετά από αίτημα για παράταση της διαδικασίας που θα κατατεθεί στα αρμόδια δικαστικά όργανα. Η προθεσμία για την αποδοχή από την ΟΝΕΧ έχει καταληκτική ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου αλλά ενδέχεται να λάβει παράταση 15-30 ημερών μέγιστο οπότε, εντός Οκτωβρίου θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα των ναυπηγείων.

Ο κ. Ξενοκώστας εκτός της βοήθειας της Κυβέρνησης για το διακανονισμό των χρεών ή και κούρεμά τους, έχει ζητήσει και να λάβουν τα ναυπηγεία και μέρος του προγράμματος των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρόβλημα είναι ότι η Κυβέρνηση δε μπορεί πιθανότατα να προχωρήσει σε  μία κίνηση κουρέματος των χρεών, τουλάχιστον με άμεσο τρόπο, καθώς αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και να επιβληθούν πρόστιμα, όπως είχε γίνει στην περίπτωση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.

Εφόσον η ΟΝΕΧ αναλάβει τα ναυπηγεία τελικά, τότε ο φάκελος εξυγίανσής τους θα λάβει το δρόμο για την υπαγωγή στο άρθρο 106 β’ και δ’ του πτωχευτικού κώδικα και θα κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστικό όργανο για να προχωρήσει η επένδυση με την αμερικανική βοήθεια.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί