Νωρίτερα, το Ιράν πραγματοποίησε αντιτρομοκρατική άσκηση στη βορειοδυτική ιρανική επαρχία Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν μαζί με μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, η οποία, σύμφωνα με το κρατικό Press TV, είχε σκοπό να δηλώσει την «ειρήνη και τη φιλία» με γειτονικά κράτη και να προειδοποιήσει παράλληλα εχθρούς ότι «οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός θα συναντήσει μια αποφασιστική απάντηση».
Τα χερσαία και ναυτικά γυμνάσια ακολουθούν έναν αεροπορικό πόλεμο 12 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν τον Ιούνιο, στη διάρκεια του οποίου οι ΗΠΑ ακολούθησαν το Ισραήλ χτυπώντας πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Iran’s Revolutionary Guards Navy fired ballistic and cruise missiles at simulated targets in the Gulf during a two-day exercise meant to counter foreign threats.
— Clash Report (@clashreport) December 5, 2025
The drills included mass launches of Qadr-series cruise and ballistic missiles, along with drone strikes on mock… pic.twitter.com/fUWN5d1tHp
Κρατικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μαζική εκτόξευση πυραύλων κρουζ Qadr 110, Qadr 380 και Qadr 360 και 303 βαλλιστικών πυραύλων σε στόχους στον Κόλπο του Ομάν. Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) έπληξαν ταυτόχρονα προσομοιωμένες εχθρικές βάσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το Ναυτικό των Φρουρών ξεκίνησε τα γυμνάσιά του στο στρατηγικό Στενό του Χορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν χθες, Πέμπτη.
Έδωσε έμφαση στην ετοιμότητά του ενισχυμένης τεχνητής νοημοσύνης όπως την αποκάλεσε και στο «ακλόνητο πνεύμα και αντίσταση» των ναυτών του στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.
Η Δύση θεωρεί πως οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν συνιστούν συμβατική στρατιωτική απειλή στην περιφερειακή σταθερότητα και πιθανό μηχανισμό παράδοσης για πυρηνικά όπλα εφόσον η Τεχεράνη αναπτύξει τέτοια.
Τα χερσαία γυμνάσια στα βορειοδυτικά είναι τα πιο πρόσφατα σε μια σειρά γυμνασίων του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που έχουν σκοπό την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των μελών και των εταίρων. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Ομάν και το Αζερμπαϊτζάν έλαβαν επίσης μέρος στα διασυνοριακά γυμνάσια κατά της τρομοκρατίας.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, ένας ευρασιατικός οικονομικός συνασπισμός και συνασπισμός για την ασφάλεια που ιδρύθηκε το 2001 για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, τις αυτονομιστικές τάσεις και τον εξτρεμισμό, πραγματοποιεί συχνά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ των μελών του.
Ο οργανισμός περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν και αρκετές χώρες της Κεντρικής Ασίας, με παρατηρητές και εταίρους στον διάλογο χώρες όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και άλλες που συμμετέχουν σε επιλεγμένες επιχειρήσεις.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μαρινάκης για αγρότες: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα σοβαρά επεισόδια
- Παραγωγή μαχητικών Su-57 και πυρηνικού καυσίμου στην Ινδία θέλουν οι Ρώσοι
- Η πικρή αλήθεια για τους χειμώνες που έρχονται στην Ευρώπη – Video
- Το Ιράν διεξήγαγε στρατιωτικά γυμνάσια, εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους σε προσομοιωμένους στόχους, vid
- Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Παράταση και απλοποίηση διαδικασιών στο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»
- Αρμενία: Προφυλακίστηκε αρχιεπίσκοπος με κατηγορίες που σχετίζονται με ναρκωτικά
- Ασφυκτικές πιέσεις στον Βέλγο πρωθυπουργό: Θέλουν να πει “ναι” στην κλοπή των ρωσικών κεφαλαίων
- Πτολεμαΐδα: Ανήλικος κατηγορείται ότι λήστεψε μίνι μάρκετ με την απειλή μπαλτά
- Έσπασε αγωγός ύδρευσης στη Μάνδρα- Έκτακτη διακοπή υδροδότησης
- Κακοκαιρία «BYRON»: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου – Κλειστή η Παλαιά E.O. Αθηνών-Κορίνθου









