Τα κράτη της Βαλτικής ετοιμάζονται για κάθοδο του Πούτιν

Τα γέλια από το Κρεμλίνο πρέπει να ακούστηκαν μέχρι την Ουάσινγκτον.

Οι υπουργοί Άμυνας της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ενέκριναν τη δημιουργία μιας κοινής «ζώνης άμυνας της Βαλτικής» στα σύνορα Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Οι αξιωματούχοι των κρατιδίων υπέγραψαν χθες στη Ρίγα συμφωνία βάσει της οποίας τα κράτη θα δημιουργήσουν, τα επόμενα χρόνια, μια αμυντική ζώνη στα σύνορά τους αποτελούμενη από διάφορες αμυντικές εγκαταστάσεις.

Σκοπός της αμυντικής ζώνης είναι η αποτροπή και, εάν χρειαστεί, η προστασία από στρατιωτικές απειλές.

Ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur τόνισε την ανάγκη για εκτεταμένα μέτρα θωράκισης στα σύνορα, λέγοντας:

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι εκτός από εξοπλισμό, πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό, χρειαζόμαστε και φυσικές αμυντικές δομές στα σύνορα».

Η Εσθονία θα κατασκευάσει 600 καταφύγια κατά μήκος των 294 χιλιομέτρων των συνόρων της με τη Ρωσία, με αρχικό προϋπολογισμό 60 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον εσθονικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ERR.

Κάθε καταφύγιο έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 10 στρατιώτες. Το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή τους στις αρχές του 2025.

Λεπτομέρειες σχετικά με τις συνεισφορές της Λιθουανίας και της Λετονίας στην κοινή αμυντική ζώνη δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

Ωστόσο, ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Arvydas Anusauskas, υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων πυραύλων HIMARS.

Ενδεχομένως εν καιρώ να αναπτυχθούν και άλλα δυτικά αντιπυραυλικά συστήματα, όπως είναι τα Patriot.

Επιπλέον, υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Εσθονίας και Λετονίας για τη διενέργεια αεροπορικής επιτήρησης του ΝΑΤΟ από την αεροπορική βάση Lielvarde της Λετονίας.

Η συνάντηση των υπουργών προηγήθηκε των αυστηρών προειδοποιήσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους εκτίμησε σε συνέντευξή του στο Tagesspiegel που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ότι μια ρωσική επίθεση στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συμβεί εντός 5 έως 8 ετών.

freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί