Συμμετοχή 4 ελληνικών μαχητικών Mirage 2000-5 στην πολυεθνική άσκηση επί γαλλικού εδάφους «Orion 2023»

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Orion 2023» που διεξήχθη στο έδαφος της Γαλλίας, καθώς και σε θαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου.

   Στην «ORION 2023» συμμετείχαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 τα οποία είχαν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση Mont de Marsan της Γαλλίας για το σκοπό αυτό. Η τελική φάση (φάση 4) της άσκησης, προέβλεπε την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής προ της έναρξης μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων πολυεθνικής δύναμης υπό γαλλικό έλεγχο, για την ανάκτηση γαλλικού εδάφους. 

   Στη φάση αυτή εκτελέσθηκαν σύνθετα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και πολλαπλών απειλών όπως:

   – Επιθετικές αεροπορικές επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA)

   – Αμυντικές αεροπορικές επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA)

   – Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων (Slow Mover Protection – SLOMO PROTECT) και

   – Αντικείμενα αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).

   Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day) της 4ης φάσης παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης, στο πεδίο ασκήσεων Suippes de Champagne και περιελάμβανε επίδειξη συνδυασμένης από στεριά και αέρα επιθετικής ενέργειας για την καταστροφή στόχων υψηλής αξίας.

   Η άσκηση – προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ – συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

   Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την αναβάθμιση της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας» που έχουν υπογράψει οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών στρατηγοί Κωνσταντίνος Φλώρος και Thierry Burkhard. 

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο αρχείου:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί