Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS για να πλήξει ρωσικό σταθμό ραντάρ «προκειμένου να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να αναχαιτίζει αεροδυναμικούς και βαλλιστικούς στόχους».
Ο ουκρανικός στρατός δεν διευκρίνισε πότε σημειώθηκε το πλήγμα, ούτε διευκρίνισε πού βρίσκεται αυτός ο σταθμός ραντάρ Nebo-M, στην ανακοίνωσή του στο Telegram.
“Η καταστροφή του ραντάρ Nebo-M θα δημιουργήσει έναν ευνοϊκό ‘αεροδιάδρομο’ για την αποτελεσματική χρήση των πυραύλων κρουζ Storm Shadow και SCALP-EG”, επεσήμανε.
Το συγκεκριμένο συγκρότημα ραντάρ αποτελείται από μια μονάδα σταθμού διοίκησης και ένα έως τρία διαφορετικά ραντάρ που αναπτύσσονται σε ξεχωριστά φορτηγά 8×8 24 τόνων. Μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη 5ης γενιάς, όπως τα F-22 και F-35, και να ανιχνεύσει εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Ο ουκρανικός στρατός σημείωσε πως πιστεύει ότι η Ρωσία διαθέτει ακόμη 10 τέτοιου είδους συστήματα, το κάθε ένα από τα οποία εκτιμάται ότι κοστίζει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια.
Οι ΗΠΑ έστειλαν μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία την περασμένη άνοιξη και ήδη έχουν χτυπήσει ρωσικά εδάφη (βλ. Κριμαία).
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ουκρανονάτο στοχεύει είτε με drones είτε με πυραύλους ραντάρ της Ρωσίας που μπορούν να προειδοποιήσουν έγκαιρα τον στρατό για την έλευση εχθρικών πυραύλων ή αεροσκαφών.
Αν και η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει την καταστροφή του ραντάρ, μόνο και μόνο η στοχοποίησή του πρόκειται για μία πολύ σοβαρή εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να πλήξει τη βιωσιμότητα του ίδιου του ρωσικού κράτους!
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-SOUTH KOREA’S JCS photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ασυνήθιστος κεραυνός προκάλεσε πανικό στη Βηρυτό, vid
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Στήριξη του πρωτογενούς τομέα εν μέσω πολέμου
- Εντοπίστηκαν νεκρές μάνα και κόρη σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου
- Έφτασε στην Κούβα ρωσικό πετρέλαιο
- Φωτογράφος έβαψε ροζ…ελέφαντα στην Τζαϊπούρ για φωτογράφιση! vid
- Ιράν: Εκτελέστηκαν δύο καταδικασθέντες για συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση
- Μαρινέλλα: Βίντεο από την τελευταία πρόβα πριν την συναυλία στο Ηρώδειο
- Friends: Η Λίζα Κούντροου αναπολεί τη σειρά και αποκαλύπτει ποιος ηθοποιός ήταν «ο πιο αστείος από όλους»
- Γιαννούλης: Ο Υπ. Δικαιοσύνης θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί
- Η Μόσχα απέλασε Βρετανό διπλωμάτη









