Ρουμανία-Βουλγαρία: Τα Βαλκάνια «μπαίνουν» στον πόλεμο και γίνονται στόχοι της Ρωσίας

Ας μην ξεχνάμε και την Αλεξανδρούπολη, από όπου τόνοι αμερικανικών όπλων μεταφέρονται στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Ρουμανία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει στο έδαφός της, με τη συμβολή συμμάχων της, εκπαίδευση πιλότων, συμπεριλαμβανομένων και Ουκρανών, στον χειρισμό των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών F-16, που ζητά επίμονα να της δοθούν η κυβέρνηση στο Κίεβο για να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

«Μαζί με άλλους συμμάχους και την κατασκευάστρια [εταιρεία] των μαχητικών, θα δημιουργηθεί περιφερειακός κόμβος στη Ρουμανία για την εκπαίδευση πιλότων σε αυτά», ανέφερε το ρουμανικό ανώτερο συμβούλιο εθνικής άμυνας σε ανακοίνωσή του.

«Ρουμάνοι πιλότοι αμερικανικών F-16 θα εκπαιδευτούν εδώ και το κέντρο θα ανοίξει κατόπιν σε πιλότους συμμαχικών χωρών και εταίρων του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Και άλλες χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεση να βοηθήσουν την Ουκρανία να εκπαιδεύσει πιλότους της στα F-16 αφού δοθεί πράσινο φως από τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ δήλωνε στα τέλη Μαΐου ότι η Πολωνία έχει αρχίσει ήδη να τους εκπαιδεύει και ότι αρκετές χώρες είναι διατεθειμένες να προμηθεύσουν στην ουκρανική πολεμική αεροπορία τέτοια μαχητικά.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ελπίζει ότι θα μπορέσει να αρχίσει εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων στα F-16 εντός του καλοκαιριού, δήλωσε τον περασμένο μήνα η υπουργός Άμυνας Κάισα Όλογκρεν.

Η Δανία ετοιμάζεται επίσης να αρχίσει εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στο έδαφός της.

Μόλις χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Βουλγαρία, η νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας σύναψε αμυντική συμφωνία με το Κίεβο.

Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις της Βουλγαρίας κρατούσαν μία πιο ουδέτερη στάση στον ουκρανικό πόλεμο.

Ωστόσο τώρα τα πράγματα άλλαξαν, με τη νέα κυβέρνηση να συγκρούεται με τον πιο διαλλακτικό Βούλγαρο πρόεδρο και να υποστηρίζει πως ο ρόλος της χώρας στον πόλεμο θα πρέπει να είναι πιο ενεργός.

Αυτό το γεγονός προκάλεσε τη χθεσινή “έκρηξη” της Μόσχας.

«Ο Ζελένσκι κάνει ό,τι μπορεί για να παρασύρει και άλλες χώρες να λάβουν μέρος έμμεσα ή άμεσα στη σύγκρουση. Πολλές χώρες έχουν βουτήξει μέχρι το κεφάλι σε αυτή τη σύγκρουση», αποκρίθηκε το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την κίνηση της Βουλγαρίας να προμηθεύσει απευθείας με νέα όπλα τους Ουκρανούς.

(απεμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί