Ουκρανικές Ε.Δ.: “Περιμένουμε επίθεση στο Κίεβο το 2023” – Χωρίς ρεύμα η Χερσώνα

Μετά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς που συνεχίστηκαν χθες, Πέμπτη, στη Χερσώνα,

με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην πόλη αυτή στη νότια Ουκρανία, η ΕΕ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και την παροχή νέας βοήθειας ύψους 18 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο.

Η σύγκρουση αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος δήλωσε χθες ότι αναμένει νέα ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου τους πρώτους μήνες του 2023, την ώρα που εδώ και πολλούς μήνες οι μάχες επικεντρώνονται στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης της Χερσώνας Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς επεσήμανε λίγες ώρες αργότερα ότι «σφοδρός βομβαρδισμός» είχε στόχο «κρίσιμης σημασίας υποδομή». Έκτοτε «η Χερσώνα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», όπως έγραψε στο Telegram.

Από τον Οκτώβριο η Ρωσία βομβαρδίζει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πλέον ηλεκτρικό μόνο μερικές ώρες την ημέρα, ενώ συχνές είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση.

«Έχουμε τραυματίες σχεδόν καθημερινά και νεκρούς επίσης. Και αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί», επεσήμανε ο Γιούρι Σομπολέφσκι, τοπικός αξιωματούχος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση Suspilne.

Λόγω των βομβαρδισμών και των πολύ δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στην πόλη, περίπου 11.000 κάτοικοι της Χερσώνας την έχουν εγκαταλείψει.

Παράλληλα η κατάσταση στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία παραμένει τεταμένη, με σφοδρές μάχες να εξακολουθούν να μαίνονται.

Στην επαρχία Ντονέτσκ, «οι περιοχές Μπάχμουτ και Αβντιίβκα παραμένουν στο επίκεντρο των μαχών», δήλωσε χθες η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Γκάνα Μάλιαρ.

(ΑΠΕΜΠΕ – scr)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί