«Επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο Γκριγκοριάν στην αρμενική τηλεόραση, διευκρινίζοντας ότι η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 8 το βράδυ της Τετάρτης.
Από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τη συμφωνία εκεχειρίας, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι περισσότεροι από 100 αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών και ότι 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους είχαν καταληφθεί από το αζέρους στρατιώτες. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τον θάνατο 54 στρατιωτών του.
Παρά την ανακοίνωση εκεχειρίας, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν τη νύχτα που πέρασε στους δρόμους του Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του Πασινιάν, κατηγορώντας τον αρμένιο πρωθυπουργό ότι δεν επιδεικνύει πυγμή απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.
Η Αρμενία ζήτησε τη βοήθεια του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), του οποίου ηγείται η Ρωσία. Ωστόσο, με τη Μόσχα προσηλωμένη στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο ΟΣΣΑ αρκέστηκε στην αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περιοχή, η άφιξη των οποίων ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.
Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κακοκαιρία Byron: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε όλη την Αττική
- «Παγωμένη» η διεθνιστική Ευρώπη μετά την αλλαγή που γνωστοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ – Τι σχολιάζεται
- Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Αυτοί είναι οι δώδεκα όμιλοι του παγκοσμίου κυπέλλου
- Αίγιο: Άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Κορίνθου
- Τo Μετρό Θεσσαλονίκης επιστρέφει τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου – Αναλυτικά το πρόγραμμα λειτουργίας του
- Ο Καντίροφ φέρεται να δήλωσε πως ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε το Γκρόζνι
- Ιταλία: Δολοφόνησε τον γείτονά του, που προσπαθούσε να του γκρεμίσει το σπίτι – Τον αθώωσε το δικαστήριο
- “Βραβείο ειρήνης” στον Τραμπ από τη FIFA: Παραβρέθηκε στην κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, vid
- Χαμός με το πρόστιμο της ΕΕ στο X! Ρούμπιο: «Η εποχή της λογοκρισίας των Αμερικανών στο διαδίκτυο έχει τελειώσει»
- Νεαρά μυρμήγκια ικετεύουν να τα σκοτώσουν όταν είναι άρρωστα – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη









