Μεθοδικά και αθόρυβα ο στρατός του Πούτιν κερδίζει εδάφη στην Ουκρανία

Ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν εδαφικά κέρδη σε τομείς της περιοχής όπου βρίσκεται η πόλη Αβντιίβκα (ανατολικό μέτωπο),

επίκεντρο των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις προσπάθειες ουκρανικών δυνάμεων να τα απωθήσουν.

«Εδώ διεξάγεται μάχη στην οποία ο εχθρός ρίχνει τις κύριες δυνάμεις του», ανέφερε χθες μέσω Telegram ο ουκρανός δημοσιογράφος Γιούρι Μπουτούσοφ, που θεωρείται καλά πληροφορημένος για στρατιωτικά ζητήματα.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν περιοχή πλάτους 1 χιλιομέτρων κατά μήκος σιδηροδρομικής γραμμής βόρεια της πόλης, διευκρίνισε. Από εκεί αναμένεται να προελάσουν προς τα χωριά Στέποβε και Μπερντίχιβ, κοντά σε εργοστάσιο εμφιάλωσης της εταιρείας Coca-Cola στην Αβντιίβκα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, ο διάδρομος ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων έχει συρρικνωθεί στα 6-8 χιλιόμετρα. Η Αβντιίβκα λέγεται πως είναι κατά το ήμισυ περικυκλωμένη από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο ουκρανικός στρατός από την πλευρά του ανέφερε πως τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του απώθησαν 15 ρωσικές επιθέσεις.

Από τους άλλοτε 33.000 κατοίκους της βιομηχανικής πόλης, μεγάλο μέρος της οποίας έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, δεν έχουν απομείνει παρά περίπου 1.000.

Η πόλη Ντανιέτσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, μιας από τις τέσσερις που ανακοίνωσε πως προσάρτησε το Κρεμλίνο, απέχει λίγα χιλιόμετρα προς τον νότο.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις βόρεια και νότια της πόλης πριν από δύο εβδομάδες.

Στο μεταξύ η Μόσχα διατράνωσε την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ανακοινώνοντας πως αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας. Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ διευκρίνισε πως θα φθάσει τα 10,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια (116 δισεκ. δολάρια) το 2024, με άλλα λόγια θα αποτελεί το 30,6% των δημοσίων δαπανών (κάπου 370 δισεκ. δολάρια).

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως στέλνει στο Κίεβο περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια. Στο πιο πρόσφατο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 150 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι AIM-9, προσαρμοσμένοι ώστε να χρησιμοποιούνται από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας –κανονικά εκτοξεύονται από αεροσκάφη–, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger και πυρομαχικά για συστήματα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.

(απεμπε-απεμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί