να εγκαταλείψουν το Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον αμερικανικών στόχων στη χώρα.
«Το επίπεδο συναγερμού σε όλο το Ιράκ έχει φτάσει στο επίπεδο 4, κάτι που σημαίνει αναγκαστικές απομακρύνσεις», δήλωσε ο Εντουάρντο Μένες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι 1.600 Φιλιππινέζοι εργάζονται στο Ιράκ, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι υπόλοιποι σε αμερικανικές και άλλες ξένες εγκαταστάσεις στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ.
Πλοίο του λιμενικού των Φιλιππίνων, το οποίο η χώρα μόλις αγόρασε από τη Γαλλία και κατευθυνόταν προς τις Φιλιππίνες, έλαβε εντολή να πλεύσει στο Ομάν και το Ντουμπάι για να βοηθήσει τους Φιλιππινέζους που ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις χώρες αυτές.
«Οι Φιλιππινέζοι που εργάζονται στο εξωτερικό θα μεταφερθούν σε ασφαλέστερα λιμάνια από όπου θα μπορέσουν να απομακρυνθούν με αεροπλάνα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν», επεσήμανε το λιμενικό σε ανακοίνωσή του.
Οι Φιλιππινέζοι που βρίσκονται στο Ιράκ καλούνται να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της χώρας τους στη Βαγδάτη, αν χρειάζονται βοήθεια για να λάβουν άδεια εξόδου από τη χώρα.
«Αν δεν έχετε εργοδότες και είστε θύματα διακινητών, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας ή ελάτε στην πρεσβεία ώστε να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε», δήλωσε ο Φιλιππινέζος επιτετραμμένος Γιομάρ Σάντι.
«Αν θέλετε να επιστρέψετε στην πατρίδα σας και δεν σας επιτρέπουν οι εργοδότες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα μιλήσουμε με τους εργοδότες σας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Φιλιππινέζος υπουργός Άμυνας Ντελφίν Λορενσάνα, επικεφαλής της νεοσυσταθείσας επιτροπής που εποπτεύει των απομακρύνσεων, είχε επισημάνει χθες Τρίτη ότι η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει αεροσκάφη για τους Φιλιππινέζους που βρίσκονται στο Ιράκ και το Ιράν και επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να πάνε σε πιο ασφαλείς περιοχές.
Περίπου 2,3 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι ζουν στη Μέση Ανατολή ως οικιακοί βοηθοί, εργάτες στην οικοδομή, νοσηλευτές και μηχανικοί.
photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Φωτιά” στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν: Πάνω από 10 άμαχοι νεκροί – 100 τραυματίες
- Ζαχάροβα υπέρ… Τραμπ: «Είναι παράλογο αυτό που γίνεται με τα βραβεία Νόμπελ»
- Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μετεγγραφών/μετακινήσεων ακαδ. έτους 2025-2026
- D’Angelo: Ο θρύλος της R&B έφυγε από τη ζωή – Το συγκινητικό «αντίο» από αστέρες της μουσικής
- Σκόπελος: Οι Γερμανοί «ανακαλύπτουν» τον πιο πράσινο «μυστικό» προορισμό της Ελλάδας για το 2026
- Γάζα: Τεράστιος ο κίνδυνος από τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί ακόμα
- Η Κομητεία του Λος Άντζελες κήρυξε τοπική κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το βλέμμα στον Τραμπ
- Taste Atlas: Ο γύρος στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για τα καλύτερα τυλιχτά!
- Με τον ισλαμιστή ηγέτη της Συρίας θα συναντηθεί σήμερα ο Πούτιν
- O Τζόκοβιτς απέδειξε ξανά το μεγαλείο του μετά την ήττα του στην Κίνα









