Επιστράτευση ανδρών και ΕΚΤΟΣ Ουκρανίας;; Θέλουν νέο αίμα…

Καθώς ο «παγωμένος» πόλεμος βαδίζει στον 23ο μήνα του...

Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία βρίσκεται σε στρατιωτικό νόμο και την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υπέγραψε νόμο για τη γενική επιστράτευση, σύμφωνα με τον οποίο οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.


Η Εσθονία είναι έτοιμη να εντοπίσει και να εκδώσει Ουκρανούς στρατευμένης ηλικίας και όσους έχουν κληθεί σε επιστράτευση στο Κίεβο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Λάουρι Λάανεμετς στα τοπικά ΜΜΕ.


«Αν η Ουκρανία πει στο κράτος της Εσθονίας ότι θέλει να κινητοποιήσει αυτά τα άτομα και ζητήσει να τα στείλει στην πατρίδα τους, τότε η Εσθονία σίγουρα θα βοηθήσει την Ουκρανία», εξήγησε ο Laanemets.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές της Εσθονίας γνωρίζουν πού βρίσκονται και τι κάνουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη χώρα.

Ο Laanemets σημείωσε, ωστόσο, ότι κανένα επίσημο αίτημα για έκδοση Ουκρανών στρατιωτικής ηλικίας δεν έχει ληφθεί ακόμη από το Κίεβο. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει γραπτή πρόταση για αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.


Περισσότεροι από 7.000 Ουκρανοί άνδρες σε ηλικία στράτευσης έχουν μέχρι στιγμής αίτηση για προσωρινή προστασία στην Εσθονία.

Νωρίτερα, οι γερμανικές αρχές αρνήθηκαν να εκδώσουν Ουκρανούς που είχαν εγκαταλείψει την χώρα της Ουκρανίας στο Κίεβο για κινητοποίηση.

Υπολογίζεται πως σε όλη την Ευρώπη, από το ξεκίνημα του πολέμου, έχουν βρει καταφύγιο εκατομμύρια Ουκρανοί όλων των ηλικιών.

Πολλοί από αυτούς είναι άνδρες που θέλησαν να ξεφύγουν από το να τους στείλει ο Ζελένσκι στον θάνατό τους. Δεν ήθελαν δηλαδή να έχουν την κατάληξη πολλών εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών τους που χάθηκαν στο αχανές ουκρανικό μέτωπο.

Τώρα ούτε στο εξωτερικό είναι ασφαλείς, μιας και το ουκρανικό καθεστώς ζητά νέο αίμα.

απεμπε-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί