Εμπλοκή της Ελλάδας στον Περσικό κόλπο; Τι αναφέρει το γαλλικό ΥΠΕΞ

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν να εξετάζουν «ναυτική αποστολή ασφαλείας» στον Περσικό Κόλπο το περασμένο καλοκαίρι

εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιράν, ωστόσο, η πρωτοβουλία είχε «παγώσει».

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Πορτογαλία εξέφρασαν την πολιτική τους στήριξη για ναυτική αποστολή υπό την Ευρώπη στα Στενά του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Παρίσι πίεζε για εναλλακτικό συνασπισμό υπό την Ευρώπη για την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο από πέρσι μετά την άρνηση της χώρας να ενταχθεί στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ. Πριν την ανακοίνωση της Δευτέρα, Ολλανδία, Δανία, Ιταλία και Ισπανία είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον για την γαλλική πρωτοβουλία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Αλβανία, η Σαουδική Αραβία, το Μαχρέιν και οι ΗΠΑ είχαν ενταχθεί σε συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που ονομάζεται επίσημα «Operation Sentinel». Το Ισραήλ φέρεται επίσης να παράσχει αδιευκρίνιστη στήριξη.

Η ένταση στον Περσικό Κόλπο ξεκίνησε να κλιμακώνεται τον Μάιο του 2019, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αναπτύξει ομάδα κρούσης στην περιοχή για να αντιμετωπίσει αδιευκρίνιστη «ιρανική απειλή» κατά των συμφερόντων της.

Μετά από αυτή την κίνηση ακολούθησε σειρά μυστηριωδών επιθέσεων σαμποτάζ, επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια και η κατάρριψη αμερικανικού drone πάνω από τα Στενά του Ορμούζ τον Ιούνιο, που έφερε ΗΠΑ και Ιράν μία ανάσα πριν τον πόλεμο.

(Με πληροφορίες από Sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί