Τουρκικές δηλώσεις… ανωτερότητας για τα UAV τους

Σε δηλώσεις για την αποτελεσματικότητα των τουρκικών Μη Επανδρωμένων Οπλισμένων Αεροχημάτων( UCAV) προχώρησε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Baykar που κατασκευάζει τα ομώνυμα ΤΒ2 Bayraktar, Haluk Bayraktar.

Ο Bayraktar  εμφανίστηκε πολύ άνετος με δηλώσεις που έκανε στις οποίες ισχυρίζεται ότι τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που χρησιμοποίησαν οι Αρμένιοι κατά των ΤΒ2- Bayraktar, κατά τον πόλεμο μεταξύ Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα απέναντί τους.

Από τη μία πλευρά, δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν οι Ρώσοι προμήθευσαν με νεότερα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τους Αρμένιους τα οποία οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές περί της άποψης που θέλει να χρησιμοποιήθηκαν και αυτούς που θέλει να μην. Οι Αρμένιοι χρησιμοποίησαν σίγουρα, χωρίς επιτυχία, αρκετά παλαιότερα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τους αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα για νεότερα. Επίσης, οι Τούρκοι δε μπορούν να γνωρίζουν αν όντως χρησιμοποιήθηκαν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου εναντίων των UAV τους από τους Αρμένιους και αν αυτά είχαν αποτέλεσμα από τη στιγμή που αν π.χ. ο δέκτης του ΤΒ2 δέχεται κάποια παρεμβολή στο σήμα, δεν είναι σαφές από τι τις δέχεται αν και υπάρχουν μέθοδοι εντοπισμού.

Σίγουρα πάντως τα τουρκικά συστήματα δεν αντιμετώπισαν αυτό που θα λέγαμε, τον κύριο όγκο των ηλεκτρονικών αντιμέτρων των Ρώσων έναντι της Αρμενίας η οποία δε διέθετε εξελιγμένα συστήματα στον τομέα. Αντίθετα, πέρυσι στη Συρία , μετά το χρονικό κενό που άφησαν οι Ρώσοι στα τουρκικά drones για αν υπάρξει εκτόνωση μετά το πλήγμα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 100 Τούρκων Στρατιωτών, τα τουρκικά UAVs υπέστησαν απώλειες από τη συριακή αεράμυνα και έπαψαν να πετούν στο μέτωπο μέχρι τη συμφωνία εκεχειρίας. Αντίστοιχα και στη Λίβυη  όπου αναφέρθηκαν καταρρίψεις UAV από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου αν και δεν αναφέρθηκε ποτέ ποιο σύστημα ευθύνεται.

Από τις πρώτες εμπλοκές των τουρκικών Bayraktar στη Λιβύη το 2019 μέχρι και τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στη Συρία παρακολουθήσαμε τη χρήση των τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων και προχωρήσαμε σε αξιολόγηση αυτών με άρθρα μας όπως αυτό: https://www.el.gr/war/toyrkika-uav-enantion-rosikon-a-a-systim/