• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το ΝΑΤΟ επιλέγει Τουρκία – ΒΙΝΤΕΟ πρόκληση για την σημερινή μέρα – Η απάντηση των Ικάρων

Το ΝΑΤΟ επιλέγει Τουρκία – ΒΙΝΤΕΟ πρόκληση για την σημερινή μέρα – Η απάντηση των Ικάρων

18.2.1952 για το ΝΑΤΟ υπάρχει μόνο Τουρκία...

Η Ελλάδα εισήλθε στην Βορειοατλαντική Συμμαχία με το δεύτερο κύμα διεύρυνσης το 1952, επί κυβερνήσεως Νικόλαου Πλαστήρα. Η χώρα μας διένυε το τρίτο μετεμφυλιακό έτος, ενώ ο κόσμος βίωνε τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του ανεξάρτητου βουλευτή της Αριστεράς Μιχάλη Κύρκου.

Την ίδια μέρα, ίσως καθόλου τυχαία, στο ΝΑΤΟ μπήκε και η Τουρκία.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στο βίντεο που έφτιαξε το ΝΑΤΟ με το hashtag «#wearenato», δεν αναφέρεται πουθενά η είσοδος της Ελλάδας, παρά μόνο της Τουρκίας.

Με άλλα λόγια η Δυτική Συμμαχία, σε μία περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο,  επέλεξε την Τουρκία, αφιερώνοντας βίντεο μόνο στα «γενέθλια» της γείτονας, αγνοώντας φυσικά πλήρως την Ελλάδα.

Εκτός και αν εμείς δεν ενδιαφερθήκαμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο βίντεο…

Πάντως, η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να αποδεικνύει πως είτε εντός είτε εκτός ΝΑΤΟ κυριαρχεί στους αιθέρες. Με έξι μαχητικά F-16 Block 52+, περισσότερους από μια ντουζίνα πιλότους και ομάδα τεχνικών, όχι από μια Μοίρα αλλά και από τις δύο Πολεμικές Μοίρες της Σούδας, τις “Αλεπούδες” της 340 και τα “Αστέρια” της 343 Μοίρας, η Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με το Newpost.gr,  λαμβάνει για μία ακόμη χρονιά μέρος στο “Tactical Leadership Programme” (TLP). Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία αεροπορικά “σχολεία” της Συμμαχίας, το οποίο φιλοξενείται στην Ισπανία και στην αεροπορική βάση στο Albacete.

Πέραν της Hellenic Air Force λαμβάνουν μέρος οι Πολεμικές Αεροπορίες από Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, καθώς και αμερικανικά αλλά και βρετανικά αεροσκάφη.

Συνολικά θα δώσουν το «παρών» 650 άνδρες και γυναίκες, ιπτάμενοι και τεχνικοί. Η δύναμη των μαχητικών αποτελείται από Eurofighter, Rafale, F-16 και F-18. Στο TLP 2020-1 θα συνδράμουν επιπλέον ιπτάμενα ραντάρ Ε-3 AWACS από Γαλλία και Αγγλία όπως επίσης Αμερικανικά μεταγωγικά C-130 και MV22 Osprey.

Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο της ισπανικής αεράμυνας αλλά και δυνάμεις αεράμυνας από τη Γαλλία με συστήματα Mamba,Crotale, Roland, Aspide και Mistral. Στον ηλεκτρονικό πόλεμο θα συνεισφέρουν και αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Όσο και αν μας ξεχνούν στο ΝΑΤΟ, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πιλότοι οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στις εκπαιδευτικές σειρές του Tactical Leadership Programme έχουν διακριθεί τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, αποτελώντας τους κορυφαίους της Δυτικής Συμμαχίας.

ΦΩΤΟ eurokinissi