Πόσοι τον γνωρίζουν; Ο όρος “A Strike”

a strike
Υπάρχει στην αεροναυτική ορολογία ο όρος “A Strike”, ο οποίος περιγράφει την προσβολή στόχων από μία πτέρυγα μάχης ενός αεροπλανοφόρου ή αεροπορικής βάσης.

Μια τέτοια επιχείρηση οργανώνεται και εκτελείται από τους ιθύνοντες της πτέρυγας και αναλόγως τους στόχους που πρέπει να προσβληθούν, ορίζεται και ο κατάλληλος αριθμός αεροσκαφών που πρέπει να συμμετέχουν στο εγχείρημα. Επειδή θεωρείται ως κρούση πρώτου πλήγματος, εξού και το A Strike, πρόκειται περί πλήγματος στα αρχικά στάδια μίας σύγκρουσης όταν χρειάζεται να περιοριστούν άμεσα οι ικανότητες του αντιπάλου να απαντήσει. Κύριος στόχος, φυσικά, του χτυπήματος είναι ο αντίπαλος να χάσει κάθε δυνατότητα ανταπάντησης.

Κάτι ανάλογο στη συμβατική ιστορία προσπάθησαν να κάνουνε οι Ιάπωνες στις 7 Δεκεμβρίου 1941, με την αεροπορική επίθεση στην βάση του στόλου του Ειρηνικού, στο Περλ Χάρμπορ. Χρησιμοποιώντας το σύνολο των αεροσκαφών των αεροπλανοφόρων της Ιαπωνικής Task Force, κατάφεραν και έθεσαν εκτός μάχης ένα μέρος του Αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού. Δεν θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο με το κατά πόσο εκείνο το χτύπημα ήταν πετυχημένο ή όχι, αλλά μας αφορά το γεγονός ότι τέτοιου είδους κινήσεις εφαρμόζονται όταν θεωρείς ότι ο αντίπαλος σου είναι αρκετά ισχυρός και επιλέγεις να τον αιφνιδιάσεις, ώστε να πετύχεις, με λίγες απώλειες, απομείωση της δύναμης του εχθρού.

Προτού φτάσουμε όμως στο A Strike, έχει προηγηθεί μια διαδικασία λήψης της συγκεκριμένης απόφασης η οποία περιλαμβάνει τα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια του κράτους. Έχουν ληφθεί υπ’ όψη όλες οι παράμετροι, έχουν σταθμιστεί οι απώλειες εκατέρωθεν και φυσικά το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης, η οποία ισοδυναμεί συνήθως με κήρυξη πολέμου. Άρα την απόφαση αυτή την απολαμβάνει η πολιτική ηγεσία, θέλοντας να μπει σε πόλεμο αλλά με μία πρώτη δική της κίνηση να πάρει το πάνω χέρι στην σύγκρουση.

Φυσικά για να συμβεί αυτό επιτυχώς, οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζεται να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να επιτύχει η επιχείρηση. Στην προκειμένη περίπτωση συζητάμε φυσικά, με σύγχρονους όρους, για πληροφόρηση από συστήματα δορυφόρων τηλεπικοινωνιών, αεροσκάφη, ζεύξεις δεδομένων και τα όπλα τα οποία θα προκαλέσουν τα πλήγματα. Το ζητούμενο σε ένα σύγχρονο χτύπημα είναι να θέσει εκτός μάχης αεροδρόμια, εγκαταστάσεις ενέργειας και τις κύριες μονάδες επιφανείας του αντιπάλου. Αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί ταυτόχρονα, τότε η επιχείρηση περιορίζεται αποκλειστικά στον περιορισμό ή την καταστροφή των αεροπορικών δυνάμεων του εχθρού στο έδαφος πριν απογειωθεί. Βασικό συστατικό των επιχειρήσεων αυτών είναι ότι απαιτείται και η καταστολή της εχθρικής αεράμυνας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να ταχθεί μεγάλος αριθμός αεροσκαφών για μία τέτοια επιχείρηση. Η ύπαρξη πυραύλων πλεύσης (Cruise) μακρού βεληνεκούς μπορούν να χτυπήσουν διάφορα είδη στόχων χωρίς να χρειαστεί να εμπλακούν επιπλέον αεροσκάφη, οπότε γίνεται οικονομία δυνάμεων και υπάρχει και ψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας με τη συγκεκριμένη μέθοδο προσβολής.
Στο υποθετικό σενάριο που η πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσιζε ότι οι αντίπαλοι οδεύουν με ένα σταθερό σχέδιο προς κλιμάκωση και εκτροχιασμό της κατάστασης θα μπορούσε να διατάξει την πραγματοποίηση ενός “A Strike” με σκοπό να προλάβει τον αντίπαλο να θέσει τα σχέδια του εκτός τροχιάς και να επιτύχει αποφασιστικό πλήγμα στην ικανότητα του να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις. Στον σύγχρονο πόλεμο τα πέντε πρώτα λεπτά επιχειρήσεων είναι και τα πλέον σημαντικά. Ο θεός του πολέμου άλλωστε ευνοεί αυτόν που θα κάνει την πρώτη κίνηση.

Η απόκρυψη των προθέσεων της επιτιθέμενης πλευράς είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υφίσταται δίκτυο κυβερνοάμυνας αντικατασκοπείας και δικτύου πληροφοριών στο φίλιο και εχθρικό έδαφος. Οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να γίνει με άκρα μυστικότητα. Φυσικά υπάρχει πάντα η περίπτωση να ενσωματωθεί η όλη προσπάθεια μέσα σε κάποιου είδους “άσκηση” η οποία φυσικά θα παρεκτραπεί από το σκοπό της και θα γίνει μετάπτωση σε κανονικές πολεμικές επιχειρήσεις.

Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και οι επιχειρήσεις του είδους απαιτούν τόλμη, αποφασιστικότητα, την κατάλληλη απόκρυψη και τα κατάλληλα μέσα για πραγματοποιηθούν. Η εγγύτητα των μονάδων κρούσης που θα χρησιμοποιηθούν στην επιχείρηση προς τους στόχους που θα προσβληθούν, αποτελεί ένα ακόμα συν στο όλο εγχείρημα. Όλα φυσικά ξεκινούν με την πολιτική απόφαση…