• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η «ΜΙΚΡΗ ΣΠΑΡΤΗ» που τρέμει ο Ερντογάν – Δεν περιμένει ΠΟΛΛΑ από την Ευρώπη η Ελλάδα (vid)

Η «ΜΙΚΡΗ ΣΠΑΡΤΗ» που τρέμει ο Ερντογάν – Δεν περιμένει ΠΟΛΛΑ από την Ευρώπη η Ελλάδα (vid)

mikrisparth
Και η «Μεγάλη Σπάρτη» του Αιγαίου…

Η Ελλάδα, περιμένει αλλά δεν βασίζεται πλέον στις… κυρώσεις των Ευρωπαίων! Αντίθετα, επιδιώκει πλέον την σύναψη περιφερειακών συμμαχιών, προκειμένου, σε συνδυασμό με το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, να θορυβηθεί ακόμα περισσότερο η Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται,  η συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το μικρό αλλά ισχυρό κράτος του Περσικού Κόλπου.

Η εν λόγω συνεργασία  ενεργοποιήθηκε με την συμμετοχή τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F- 16 της Π.Α των ΗΕΑ σε αεροναυτική άσκηση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο. Τα αεροσκάφη, όπως είδατε σε προηγούμενη είδηση βρίσκονται ήδη στην βάση της Σούδας.

hae f-16

Άλλωστε, η κοινή άσκηση στέλνει σαφές μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ελλάδα, πέραν των ικανοτήτων της (ΕΔΩ), έχει ένα σημαντικό σύμμαχο, ο οποίος είναι σε θέση να ασκεί επιρροή στην ισορροπία δυνάμεων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Τα ΗΑΕ διαθέτουν μικρό αλλά πολύ αξιόμαχο και ικανό στρατό! Κάποιοι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου τα αποκαλούν, ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ(;;;), «μικρή Σπάρτη», καθώς η Ελληνική Ιστορία και Γλώσσα δίνει τα καλύτερα ονόματα!

Η συνεργασία Ελλάδας και ΗΑΕ σε επίπεδο Π.Α. ενδέχεται να αποτελεί το προοίμιο για μια  επίσημη  στρατιωτική συμμαχία των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών, που θα  ενισχύσει τον περιφερειακό άξονα κατά της Τουρκίας, της οποίας η Αεροπορία παραπαίει…

Ελλάδα και ΗΑΕ έχουν σε διπλωματικό επίπεδο, υπογράψει τέσσερα Μνημόνια Κατανόησης και ένα Πρόγραμμα Κοινής Δράσης κατά τη διάρκεια του 2ου Φόρουμ Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΓΑΠΕΣ, τα Εμιράτα επιδιώκουν να ανασχέσουν την τουρκική στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και κυρίως την επέκταση του πολιτικού – θρησκευτικού  Ισλάμ, το οποίο προωθεί και εκπροσωπεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Τα ΗΑΕ τάσσονται κατά των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης, καθώς, όπως και η Ελλάδα, υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ,  τον ηγέτη  του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA). 

Μια περιφερειακή συμμαχία Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ και ΗΑΕ αναμένεται να προκαλέσει έντονη ανησυχία στον «Σουλτάνο, ο οποίος «τρέμει» κυρίως την «Μικρή Σπάρτη» των Αράβων αλλά και την «Μεγάλη Σπάρτη» των Ελλήνων Ικάρων.