Άδεια εξαγωγής των Τ-129 στις Φιλιππίνες έλαβε η Τουρκία

Η Τουρκία έλαβε τελικά άδεια εξαγωγής των συνολικά 6 επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 ΑΤΑΚ στις Φιλιππίνες από την αρμόδια αμερικανική αρχή με τους Τούρκους δια στόματος του Serdar Demir, υπεύθυνου επικοινωνίας της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας να το αναφέρει.

Το πρόγραμμα των 6 Τ-129 των Φιλιππινών καθυστέρησε καθώς η επιβολή των κυρώσεων της CAATSA στην Τουρκία είχε σαν αποτέλεσμα την απαγόρευση εξαγωγής του αμερικανικού κινητήρα CTS800-4A turboshaft  της εταιρείας LHTEC(Light Helicopter Turbine Engine Company) η οποία είναι μία εταιρεία των Rolls Royce και Honeywell.

Η απόφαση εξαγωγής των εν λόγω κινητήρων προς την Τουρκία παρά την CAATSA, προήλθε γιατί οι Φιλιππίνες είναι υπό ιδιαίτερο καθεστώς συμμάχου για τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό ήδη πριν το Β’ Π.Π. και από τη στιγμή που η κινεζική απειλή είναι υπαρκτή, οι ΗΠΑ δεν εμποδίζουν τους συμμάχους τους να λάβουν τον εξοπλισμό που επιθυμούν. Καμία άρση του εμπάργκο δε θα γίνει για προμήθεια υλικών και συστημάτων προς την Τουρκία για χρήση από την ίδια και όμορες προς αυτήν χώρες.