2024: Η μεγαλύτερη πολεμική άσκηση του ΝΑΤΟ που θα «αγγίξει» τα ρωσικά σύνορα

Όσο περνά ο καιρός η σύγκρουση στην Ευρώπη δείχνει να σοβαρεύει...

Οι επερχόμενες πολεμικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ «Steadfast Defender», που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024, αναμένεται να είναι οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρουν οι Financial Times!!!

Την στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο διαρκής, δεδομένου ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Δύση έχουν δείξει σημάδια υποχώρησης, οι FT  γράφουν ότι  « το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τη μεγαλύτερη άσκηση διοίκησης από τον Ψυχρό Πόλεμο τον επόμενο χρόνο, συγκεντρώνοντας περισσότερα πάνω από 40.000 στρατιώτες  για να σχεδιάσουν πώς η συμμαχία θα επιχειρούσε να αποκρούσει την ρωσική επιθετικότητα εναντίον ενός από τα μέλη της», όπως λένε.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ μιλώντας στους FT είπαν ότι οι προγραμματισμένες ασκήσεις θεωρούνται βασικό μέρος της «επίδειξης στην Μόσχα ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να πολεμήσει».

Το Steadfast Defender έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και είναι πιθανό να θεωρηθεί πρόκληση από τη Μόσχα δεδομένου ότι θα λάβει χώρα σε διάφορες τοποθεσίες στην Γερμανία, την Πολωνία και τις χώρες της  Βαλτικής, οι οποίες συνορεύουν με την Ρωσία. 

Σύμφωνα με τους FT που γράφουν για επερχόμενο  γιγάντιο πολεμικό παιχνίδι:

«Θα ξεκινήσει την άνοιξη του επόμενου έτους και αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ  500 και 700 αποστολές αεροπορικής μάχης,  περισσότερα από 50 πλοία και περίπου 41.000 στρατιώτες , δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώσει πιθανούς ελιγμούς εναντίον ενός εχθρού με πρότυπο έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ρωσίας, που ονομάζεται Occasus για τους σκοπούς της άσκησης».

Σημειώνεται πως η ακτογραμμή της Βαλτικής Θάλασσας – όπου το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τη στρατιωτική του ισχύ με ολοένα και περισσότερες ασκήσεις – είναι πολύ σημαντική για την Ρωσία καθώς ο στρατηγικός της θύλακας του Καλίνινγκραντ βρίσκεται πάνω της, ανάμεσα σε δύο μέλη του ΝΑΤΟ, την Πολωνία και την Λιθουανία. 

Μια  έκθεση Politico του Ιουλίου  εξήγησε ότι « το ΝΑΤΟ αύξησε σταθερά τον έλεγχό του στην Βαλτική Θάλασσα  – μια κρίσιμη θαλάσσια πύλη για τον ρωσικό στόλο που έχει βάσεις κοντά στην Αγία Πετρούπολη και στον βαριά στρατιωτικοποιημένο θύλακα του Καλίνινγκραντ».

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί