Τυνησία: Διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σάγιεντ στην Τύνιδα

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Τύνιδας για να ζητήσουν τον τερματισμό της «αυταρχικής διακυβέρνησης» και την αποφυλάκιση των κρατούμενων ηγετών της αντιπολίτευσης, ανήμερα της δεύτερης επετείου από την ημέρα που ο πρόεδρος της χώρας Καΐς Σάγιεντ διέλυσε το κοινοβούλιο.

Περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, στην κινητοποίηση που οργάνωσε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Μέτωπο Σωτηρίας». Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία για τους πολιτικούς κρατουμένους» και «Κάτω το πραξικόπημα».

Σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές μιας άλλης αντιπολιτευόμενης οργάνωσης, του Κόμματος Ελεύθερο Σύνταγμα,, με επικεφαλής τον ηγέτη τους, Αμπίρ Μούσι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν τυνησιακές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως «Αυξήθηκε η φτώχεια, αυξήθηκε η πείνα» και «Σάγιεντ, φτάνει πια».

Το 2021 ο πρόεδρος Καΐς Σάγιεντ διέλυσε το κοινοβούλιο και πέρασε ένα νέο Σύνταγμα που του δίνει σχεδόν απόλυτη εξουσία. Τον Απρίλιο οι αρχές συνέλαβαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και σφοδρό επικριτή του Σάγιεντ, τον Ρασίντ Γανούσι, 82 ετών, καθώς επίσης και τον πρώην πρωθυπουργό Άλι Λαριέντ και άλλα στελέχη του κόμματος του Γανούσι. Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, η αστυνομία συνέλαβε περίπου 20 ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και μέλη του Μετώπου Σωτηρίας, με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν εναντίον της ασφάλειας του κράτους.

Η αντιπολίτευση λέει ότι ο Σάγιεντ, που εξελέγη πρόεδρος το 2019, διεύρυνε πραξικοπηματικά τις εξουσίες του. Ο ίδιος λέει ότι ενήργησε νομίμως και ότι οι πράξεις του ήταν αναγκαίες για να σώσει την Τυνησία από το χάος και την ενδημική διαφθορά.

«Ο Σάγιεντ άλλαξε όλους τους νόμους, όλο το πολιτικό σύστημα, προς το χειρότερο (…) Αν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος, αυτός είναι ο Καΐς Σάγιεντ», είπε ο Άμπιρ Μούσι στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του.

Η Τυνησία βιώνει μια σοβαρή οικονομική κρίση και χρειάζεται οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό για να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών, ενώ το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευτεί και οι Τυνήσιοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως ζάχαρη, λάδι, καφέ, ρύζι και σιμιγδάλι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί