Το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης, ένα σημαντικό όργανο της εξουσίας στο Ιράν, προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιχειρήσουν οποιαδήποτε παρέμβαση στο πλευρό του συμμάχου τους, του Ισραήλ, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα είχε αποτέλεσμα μια “δριμεία απάντηση”.
“Η εγκληματική αμερικανική κυβέρνηση και ο ανόητος πρόεδρός της πρέπει να ξέρουν με βεβαιότητα πως αν διαπράξουν το λάθος και κινηθούν εναντίον του Ιράν, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια δριμεία απάντηση”, ανέφερε το Συμβούλιο των Φρουρών σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Το Ισραήλ βομβάρδισε σήμερα πυρηνικούς στόχους στο Ιράν και ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν ένα ισραηλινό νοσοκομείο στη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο επταήμερος αεροπορικός πόλεμος κλιμακώθηκε χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια ένδειξη εξόδου.
Μετά το πλήγμα, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ιατρικό κέντρο Soroca στην πόλη του νοτίου Ισραήλ Μπερσέβα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως οι “τύραννοι” της Τεχεράνης θα πληρώσουν “βαρύ τίμημα”.
Ο Νετανιάχου έχει πει πως οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ μπορεί να έχουν αποτέλεσμα την ανατροπή των ηγετών του Ιράν, και πως το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να απομακρύνει την “υπαρξιακή απειλή” που θέτει η Τεχεράνη.
Ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο που επλήγη, είπε πως η “αλλαγή καθεστώτος” στην Τεχεράνη δεν είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει “προς το παρόν” το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να εμπλακούν ενεργά στην σύγκρουση.
Η Ρωσία για την ώρα τηρεί στάση αναμονής.