Ο CEO της Uber έκανε επί μήνες τον οδηγό οχήματος της εταιρίας του!

Ήθελε να βελτιώσει όπως είπε την εμπειρία των ίδιων των οδηγών καθώς μετά την άρση των lockdown υπάρχει έλλειψη. Λογικό καθώς βρισκόμαστε στην εποχή της Μεγάλης Παραίτησης και το όνειρο όλων είναι να κάθονται.

Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Dave K και ένα μεταχειρισμένο Tesla ο CEO της Uber πραγματοποίησε δεκάδες δρομολόγια ως οδηγός της εταιρείας. Τι έμαθε.

Ο Ντάρα Κοσροβσάχι είναι στο «τιμόνι» της Uber εδώ και πέντε χρόνια. Τον Σεπτέμβριο όμως αποφάσισε να πιάσει πραγματικά το τιμόνι ενός οχήματος της εταιρίας που ηγείται και να δει τι συμβαίνει στην εταιρεία του από τον ρόλο πλέον του οδηγού.

Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Dave K και ένα μεταχειρισμένο γκρι Tesla Model Y πραγματοποίησε δεκάδες διαδρομές ως οδηγός μεταφέροντας πελάτες σε διάφορες περιοχές του Σαν Φρανσίσκο.

Ένα απόγευμα, ενώ μετέφερε έναν πελάτη στο αεροδρόμιο, χρειάστηκε να αγνοήσει τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα από τον επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας, που προσπαθούσε να τον ειδοποιήσει ότι χάκερς είχαν πραγματοποιήσει εισβολή στο δίκτυο της Uber. Μία άλλη μέρα έχασε όλες τις συναντήσεις του, γιατί… κόλλησε στην κίνηση.

Ήταν το τελευταίο πείραμα του CEO μετά από πολλές προσπάθειες για να «επανεφεύρει» την «εμπειρία Uber». Όπως εξηγεί στη Wall Street Journal είδε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες του να εγγραφείς ως οδηγός στην Uber, την πρακτική του tip baiting, ενώ τιμωρήθηκε από την εφαρμογή επειδή απέρριψε δρομολόγια. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα, που είχε να χειριστεί, ήταν το να διατηρήσει την ψυχραιμία του όταν ήρθε αντιμέτωπος με την αγένεια ορισμένων επιβατών.

Ο Κοσροβσάχι ήθελε να βελτιώσει την εμπειρία πρωτίστως για τους οδηγούς – των οποίων η έλλειψη είναι έντονη μετά την άρση των lockdowns και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Με την κωδική ονομασία Project Boomberang εντόπισε ο ίδιος τι ήταν αυτό που έπρεπε να αλλάξει και χάραξε μία πλήρη αναμόρφωση της στρατηγικής.

«Νομίζω ότι ο κλάδος μας σε μεγάλο βαθμό θεωρούσε τους οδηγούς σαν κάτι δεδομένο» λέει στη συνέντευξή του στη WSJ. «Η πανδημία όμως ήρθε να μας κάνει αναθεωρήσουμε όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα».

Μεταξύ άλλων ο CEO κατάλαβε πως δεν αρκούσε να δώσει μπόνους για να πείσει τους οδηγούς να επιλέξουν την εταιρεία του. Υιοθέτησε ορισμένες δύσκολες αλλαγές – και στις εργασιακές σχέσεις- που ζητούσαν οι οδηγοί και αυτό πράγματι απέδωσε.

Τα έσοδα της Uber από ride-share δραστηριότητες υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 και η εταιρεία εμφάνισε ετήσια κέρδη για πρώτη φορά από την ίδρυσή της. Τώρα ελέγχει το 74% της αγοράς ride- share στις ΗΠΑ έναντι 62% το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της YipitData, τα οποία παρουσίασε η WSJ.

Το μερίδιο της Lyft υποχώρησε στο 26% από 38% το ίδιο διάστημα, η μετοχή της έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% τους τελευταίους 12 μήνες και η εταιρεία έχει περικόψει το 13% του προσωπικού της. H μετοχή της Uber έχει υποχωρήσει λιγότερο από 10% στο 12μηνο και το προσωπικό της έχει μειωθεί κατά λιγότερο από 1%.

(με πληροφορίες από naftemporiki. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί