Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία αναφέρεται ότι σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του Σαχαμπουντίν «αποφασίστηκε ομόφωνα η άμεση αποφυλάκιση της προέδρου του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP) Μπεγκούμ Χαλέντα Ζία» και «όλων των ανθρώπων που συνελήφθησαν κατά τις φοιτητικές διαδηλώσεις».
Αποφασίστηκε επίσης «να σχηματιστεί αμέσως μεταβατική κυβέρνηση».
Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, οι επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας αλλά και ηγετικά στελέχη πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του BNP και του Jamaat-e-Islami, συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Ο στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι από τις 6 το πρωί της Τρίτης αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και θα ξαναλειτουργήσουν «τα γραφεία, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια».
Η Σεΐχ Χασίνα, που κυβερνούσε το Μπανγκλαντές επί 15 χρόνια, έφυγε το πρωί και λίγη ώρα αργότερα οι διαδηλωτές κατέλαβαν την πρωθυπουργική κατοικία. Χθες, σε συγκρούσεις σε όλη τη χώρα σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι.
Η μεγάλη πολιτική αντίπαλός της, η 78χρονη Χαλέντα Ζία, είναι σε κακή κατάσταση και νοσηλεύεται. Το 2018 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών για διαφθορά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία προέτρεψαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να αποκαταστήσουν την ειρήνη «το συντομότερο δυνατόν». Ο Λευκός Οίκος ζήτησε επίσης η νέα, μεταβατική κυβέρνηση να είναι «δημοκρατική και συμπεριληπτική».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ερντογάν και Στάρμερ υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία μαχητικών Eurofighter
- Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Από 1η Δεκεμβρίου 2025 το IRIS για τα νομικά πρόσωπα
- Ο δολοφόνος του Τζον Λένον παραδέχεται επιτέλους τον πραγματικό λόγο που τον σκότωσε
- Νίκος Χαρδαλιάς: «Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα υπερηφάνειας και εθνικής αυτογνωσίας»
- Γάζα: Εντολές για σφοδρές επιθέσεις έδωσε ο Νετανιάχου – Στον «αέρα» ξανά η εκεχειρία
- Ο Σβαρτζενέγκερ αποκάλυψε πώς ξεγέλασε κάποτε τον Σιλβέστερ Σταλόνε
- Αυτό είναι το γεωπολιτικό κέντρο του νέου κόσμου! Αναμένονται τεκτονικές αλλαγές
- 18 ύποπτοι σκοτώθηκαν σε αστυνομική επιχείρηση κατά των ναρκωτικών στο Ρίο ντε Τζανέιρο
- Το σπίτι του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά – ΦΩΤΟ









