• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η σειρά των μικρών παιδιών: Άνοιγμα σχολείων με self test και αυστηρά μέτρα περιορισμού

Η σειρά των μικρών παιδιών: Άνοιγμα σχολείων με self test και αυστηρά μέτρα περιορισμού

Με self tests και αυστηρά μέτρα περιορισμού της ελευθερίας, αρχίζει εκ νέου τη Δευτέρα (10/05) η δια ζώσης εκπαίδευση σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.

Ακόμα ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται, τη Δευτέρα (10/05), μιας και ανοίγουν ξανά νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσιο με σύμμαχο τα self tests και αυστηρά μέτρα προστασίας εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Η μέθοδος των self tests για εκπαιδευτικούς και μαθητές είναι γνωστή ήδη στα Λύκεια και επιστρατεύεται και για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι μέσω του ΑΜΚΑ, του Προσωρινού ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) να προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία έως και δύο self tests την εβδομάδα, τα οποία θα διενεργούνται τη Δευτέρα και την Πέμπτη ή, έστω, το βράδυ της προηγούμενης ημέρας.

Αφού κάνουν το self test, εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα στη διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στους μαθητές εκδίδεται η σχολική κάρτα, την οποία επιδεικνύουν στο σχολείο τους την πρώτη ημέρα της Δευτέρας και της Πέμπτης, και στην περίπτωση των καθηγητών εκδίδεται η σχετική βεβαίωση με την οποία τους επιτρέπεται να πάνε στο σχολείο.

Στην περίπτωση, ωστόσο, θετικού αποτελέσματος, τότε γίνεται και επαναληπτικό δωρεάν τεστ σε κάποια δημόσια δομή, που βρίσκονται αναρτημένες στην προαναφερθείσα διαδικτυακή πλατφόρμα, και αν εκείνο βγει αρνητικό, τότε εκπαιδευτικοί και μαθητές παίρνουν σχετική βεβαίωση και με αυτήν επιστρέφουν στο σχολείο. Αν, όμως, και το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, τότε ακολουθείται το υγειονομικό πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και φυσικά ο καθηγητής ή ο μαθητής που θα βρεθεί θετικός στη νόσο COVID-19, δεν πηγαίνει στο σχολείο.

Επισημαίνεται πως για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Ακόμα, το self test σε μαθητές κάτω των 14 ετών γίνεται από ενήλικα ενώ σε μαθητές πάνω από 14 ετών γίνεται με την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.

Υπενθυμίζεται, ακόμα, πως ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19.

ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ

Εκτός από τα self tests, η δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία θα συνεχιστεί με αυστηρά μέτρα περιορισμού της ελευθερίας, όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Συν τοις άλλοις, θα υπάρχουν διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικός καθαρισμός χώρων, τακτικός αερισμός χώρων.

Επίσης, εξειδικευμένα θα είναι τα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

Τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών αρχίζουν τη λειτουργία τους ξανά από τη Δευτέρα (10/05) για μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις αλλά και εξετάσεις πιστοποίησης.

Επίσης, την ίδια ημέρα, επανεκκινεί και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός με προπονήσεις σε όσες κατηγορίες και αθλήματα -ατομικά ή ομαδικά- έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (Παίδων, Εφήβων και Νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα πρωταθλήματα για τα ΑΕΙ.

Όσον αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα δημόσια ΙΕΚ και κολλέγια αυτά πρόκειται να επαναλειτουργήσουν από τις 17 Μαΐου.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.