Από την 1η Απριλίου ο φόρος στη βενζίνη θα μειωθεί κατά 4,41 κορόνες το λίτρο (39 λεπτά του ευρώ) και αυτός στο ντίζελ κατά 2,85 κορόνες το λίτρο (25 λεπτά του ευρώ), διευκρίνισε.
Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο νορβηγικό κοινοβούλιο, στη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της μείωσης του φόρου στα καύσιμα, αν και η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στο μέτρο. Το ένα από τα πέντε κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, το κόμμα του Κέντρου, συντάχθηκε με την αντιπολίτευση και ψήφισε υπέρ της μείωσης.
«Οι δημοσιονομικές συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών Γενς Στόλτενμπεργκ, μέλος των Εργατικών που ήταν αντίθετοι με το μέτρο, μιλώντας στον κρατικό σταθμό NRK. «Πρέπει λοιπόν να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι με τους εταίρους μας και να φροντίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η απόφαση για μείωση των φόρων ισχύει και για τα πετρελαιοειδή που χρησιμοποιούνται στο ψάρεμα και το κυνήγι.
Το κοινοβούλιο υπολόγισε το κόστος αυτού του μέτρου στα 6,3 δισεκ. κορόνες (560 εκατ. ευρώ).
Στη Νορβηγία, τη μεγαλύτερη παραγωγό υδρογονανθράκων στην Ευρώπη εκτός της Ρωσίας, πωλούνται σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τη χώρα να διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό διείσδυσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 32% του στόλου αυτοκινήτων στη Νορβηγία τον Δεκέμβριο του 2025. Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα αποτελούσαν το 31,80% του στόλου, ενώ τα βενζινοκίνητα το 23,90%. Διάφοροι τύποι υβριδικών οχημάτων αποτελούσαν συνολικά περίπου το 12,6%.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-NTB
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Ζελένσκι προτείνει… ενεργειακή εκεχειρία στη Μόσχα
- Ένας Ισραηλινός και ένας Λιβανέζος στρατιώτης σκοτώθηκαν σε διαφορετικά περιστατικά
- Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία Erminio – Ποιες περιοχές θα πλήξει
- Σενάριο «βόμβα» για το Ιράν – Θα επιχειρήσει ο Τραμπ να κάνει κάτι τέτοιο;
- Εκτοξεύονται σήμερα οι ελληνικοί νανοδορυφόροι “ERMIS” από βάση των ΗΠΑ
- Η Νορβηγία μειώνει προσωρινά τον φόρο στα καύσιμα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή
- Προειδοποίηση Τ. Θεοδωρικάκου για κίνδυνο εκτόξευσης του πληθωρισμού – Ενδεχόμενη παράταση του πλαφόν στα τρόφιμα
- Ερώτηση Γ. Αυτιά προς την Κομισιόν για τις πρόσφατες πλημμύρες στον Έβρο
- ΔΥΠΑ: Μέχρι τη Μ. Τρίτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης σε 5 περιοχές της χώρας
- Σε μία δεκαετία τα φαρμακεία αναμένεται να μπουν στην εποχή των εκτυπωμένων φαρμάκων









