Άσχημα νέα για Κωνσταντινούπολη: «Θα καταρρεύσουν 100χιλ. κτίρια»

Ξύπνησαν άσχημες μνήμες στους Τούρκους...

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον σημερινό σεισμό 5,2 ρίχτερ κοντά στην Κωνσταντινούπολη έκρουσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Θυμίζουμε πως η δόνηση είχε επίκεντρο νότια της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην Προύσα και έγινε αισθητή μέχρι τον Έβρο.

Στις ανησυχίες των Τούρκων για την Κωνσταντινούπολη έρχεται να προστεθεί η προειδοποίηση του κ. Λέκκα.

Μιλώντας σε ΜΜΕ νωρίτερα σήμερα, στον απόηχο της σεισμικής δόνησης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών σημείωσε πως αυτό που τον ανησυχεί είναι πως η δόνηση εκδηλώθηκε σε ένα ρήγμα που στο πρόσφατο παρελθόν έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς:

«Ο συγκεκριμένος σεισμός, που δεν ξέρουμε ακόμα αν ήταν ο κύριος, δεν εκδηλώθηκε στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε παράλληλο ρήγμα, που αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα. Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 τους μεγάλους σεισμούς των 7,4 βαθμών και 6,8 βαθμών».

Παρότι ήταν καθησυχαστικός για τον ελλαδικό χώρο, τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να δούμε τον σεισμό που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη και μετά να κρίνουμε αν είναι ικανός να επηρεάσει την Ελλάδα.

Πρόσθεσε όμως πως όσο καθυστερεί η πολυαναμενόμενη σεισμική δόνηση στην Πόλη, τόσο ισχυρότερη θα είναι εκτιμώντας πως από έναν τόσο μεγάλο σεισμό θα υπάρξουν 100.000 καταρρεύσεις κτιρίων!

Ερωτηθείς και για την Αγία Σοφία φάνηκε επίσης προβληματισμένος:

«Σε ένα συμβάν μεγάλου σεισμού ίσως υπάρξουν ζημιές στον ναό. Δεν μπορούμε όμως να πούμε τι ζημιές θα υπάρξουν και σε πόσο εύρος».

freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί