Σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων: Ήξερε και δεν μίλαγε η Καθολική Εκκλησία στη Βολιβία!!

Ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βολιβία αναγνώρισαν χθες Τετάρτη πως «κώφευαν» στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε σχολεία που διευθύνει,

δεσμευόμενοι ότι θα αναλάβουν δράση ύστερα από μπαράζ αποκαλύψεων τις προηγούμενες εβδομάδες που οδήγησε σε διαδηλώσεις και στην έναρξη δικαστικής έρευνας.

Το μπαράζ των αποκαλύψεων ξεκίνησε έπειτα από δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El País, η οποία έφερε στο φως το ημερολόγιο του θανόντα Ιησουίτη ιερέα Αλφόνσο Πεντράχας: περιείχε ομολογίες για σεξουαλική κακοποίηση 80 και πλέον παιδιών σε σχολεία που διηύθυνε ο ίδιος στη Βολιβία από τα χρόνια του 1970. Υπογράμμιζε ότι επίσκοποι της Εκκλησίας δεν αντιδρούσαν, τον προστάτευαν παρότι γνώριζαν.

Από τον Απρίλιο, περίπου 200 άνθρωποι έχουν καταγγείλει ότι υπέστησαν κακοποίηση σε καθολικά σχολεία της Βολιβίας από ιερωμένους.

Οι αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση έχουν πλήξει την εικόνα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες Τετάρτη, οι καθολικοί επίσκοποι της Βολιβίας παραδέχονται ότι «ως Εκκλησία (…) είμαστε βέβαιοι πως συμμετείχαμε, άμεσα ή έμμεσα, στον βαθύ πόνο των αθώων που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και στον ανεπαρκή χειρισμό της κατάστασης». Προαναγγέλλουν ότι θα συγκροτήσουν δύο επιτροπές για να διερευνήσουν καταγγελίες κακοποίησης και να βοηθήσουν τα θύματα που, αντί να προστατευτούν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αδιαφορία της Εκκλησίας.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της χώρας Λουίς Άρσε έστειλε επιστολή στον πάπα Φραγκίσκο, ζητώντας να παραχωρηθεί στη βολιβιανή δικαιοσύνη πρόσβαση σε αρχεία που αφορούν κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερωμένους στη Βολιβία.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί