• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ραγδαίες εξελίξεις στο Ισραήλ! Έξω ο Νετανιάχου, μέσα οι Άραβες! Ύστατη προσπάθεια για τα Ιεροσόλυμα, vid

Ραγδαίες εξελίξεις στο Ισραήλ! Έξω ο Νετανιάχου, μέσα οι Άραβες! Ύστατη προσπάθεια για τα Ιεροσόλυμα, vid

Μετά τις συμφωνίες του Αβραάμ έφτασε η ώρα για το Παλαιστινιακό...

Σε συμφωνία κατέληξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ για τον σχηματισμό κυβέρνησης βάζοντας τέλος στην κυριαρχία Νετανιάχου τα τελευταία 12 χρόνια, ο οποίος δεν δεχόταν κανέναν συμβιβασμό με την Παλαιστίνη.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επικοινώνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν για να τον ενημερώσει ότι συγκέντρωσε την απαιτούμενη στήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, εκθρονίζοντας έτσι μετά από χρόνια τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία.

Μάλιστα ο Λαπίντ θα έχει την στήριξη των Αράβων σε μία εξέλιξη που δεν αποκλείεται να κρύβει μέσα της την πολυπόθητη πολιτική συνεννόηση Εβραίων-Αράβων για τα Ιεροσόλυμα!

Συγκεκριμένα, το ισραηλινό αραβικό κόμμα Ράαμ του ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς, επισημοποίησε χθες το βράδυ την στήριξή του στον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αίροντας έτσι ένα από τα τελευταία εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ. Για να συμβεί αυτό, σίγουρα στο τραπέζι έπεσαν και ατναλλάγματα.

Ο Αμπάς “υπέγραψε τη συμφωνία συνασπισμού για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενότητας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

Ο Λαπίντ έκανε την ανακοίνωση αφού εξασφάλισε αργά το βράδυ τη στήριξη ακροδεξιών κομμάτων και της ισραηλινής αραβικής παράταξης Ράαμ για την μελλοντική του κυβέρνηση.

Η ισραηλινή προεδρία ανακοίνωσε πως στην αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ θα διατελέσει πρωθυπουργός και ο Λαπίντ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μετά από σχεδόν δύο χρόνια θα υπάρξει εναλλαγή και ο Λαπίντ θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Μπένετ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Έτσι λοιπόν, αφού ο Νετανιάχου έκανε το δικό του κομμάτι, υπογράφοντας τις συμφωνίες του Αβραάμ με αραβικές χώρες, ο Λαπίντ καλείται τώρα να τα βρει με τους Παλαιστίνιους ως πιο συγκαταβατικός, με μία κυβέρνηση, ωστόσο, η οποία δείχνει εύθραυστη.