• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οριακή η κατάσταση στο Ισραήλ! Εμβόλια και… Τρίτος Ναός δίνουν «εύθραυστη» νίκη στον Νετανιάχου, vid

Οριακή η κατάσταση στο Ισραήλ! Εμβόλια και… Τρίτος Ναός δίνουν «εύθραυστη» νίκη στον Νετανιάχου, vid

Καλή εξέλιξη για Ελλάδα! Κερδίζει χρόνο ο Νετανιάχου, αλλά...

Οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές κατοχυρώνονται ως «μια τεράστια νίκη της δεξιάς», δήλωσε χθες το βράδυ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου του οποίου το κόμμα Λικούντ τερματίζει πρώτο, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το δεξιό μπλοκ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το οποίο ενώθηκε από τον Ενωμένο Ιουδαϊσμό της Τορά, το Σας, το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα και η Yamina του Ναφτάλι Μπενέτ, λαμβάνουν – από την Τετάρτη το πρωί – σαφή πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο, ο ισραηλινός ηγέτης ΔΕΝ μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η προώθηση των εμβολίων αλλά και οι συμφωνίες του Αβραάμ, οι οποίες έχουν προκαλέσει την σύσφιξη σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την ανέγερση του Τρίτου Ναού από Εβραίους, μουσουλμάνους και χριστιανούς (ΕΔΩ και ΕΔΩ), έδωσαν στον Νετανιάχου μία σχετική νίκη, καθώς οι διεθνιστές δείχνουν, τουλάχιστον για την ώρα, ευχαριστημένοι για αυτές τις εξελίξεις.

«Πολίτες του Ισραήλ, σας ευχαριστώ! Δώσατε μια τεράστια νίκη στην δεξιά και στο Λικούντ υπό την ηγεσία μου (…) Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών βρίσκεται στα δεξιά και θέλει μια δεξιά κυβέρνηση, ισχυρή και σταθερή», έγραψε ο Νετανιάχου σε tweet του.

Όπως δείχνουν τα exit polls των ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων, το Λικούντ κερδίζει μεταξύ 31 και 33 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ, ακολουθούμενο από το κόμμα Γες Ατίντ του κεντρώου Γιαΐρ Λάπιντ, που συγκεντρώνει 16 έως 18 έδρες.

Η όποια κυβέρνηση δεν θα είναι ακλόνητη και θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαλυθεί. Ο Νετανιάχου κερδίζει χρόνο σε ένα βαθιά διχασμένο Ισραήλ, καθώς ούτε εκείνος ούτε οι αντίπαλοί του να μπορούν να σχεδιάσουν έναν ασφαλή δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις και τα πρώιμα αποτελέσματα, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι εκλογές της Τρίτης ήταν ένα ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για την ηγεσία του Νετανιάχου, η οποία έχει δοκιμαστεί από μομφές εναντίον του αλλά την την υγειονομική κρίση, έχοντας ελέγξει τον ιό αλλά και προχωρώντας με την πιο επιθετική προσπάθεια εμβολιασμού στον κόσμο.

Μόλις μετρηθούν όλες οι ψήφοι, ο πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν θα καλέσει τον αρχηγό του ενός μπλοκ δίνοντάς του εντολή να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση που μπορεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον 61 ψήφους στην 120μελή Κνεσέτ. Ειδάλλως η χώρα θα οδηγηθεί σε πέμπτες εκλογές.

Ο Νετανιάχου στις πρώτες τους δηλώσεις μετά τα πρώτα αποτελέσματα βασίστηκε σε ακριβώς αυτή την προοπτική καλώντας τους πιθανούς εταίρους να ενωθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα σχόλιά του στόχευσαν τους πρώην δεξιούς συμμάχους που απομακρύνθηκαν από αυτόν  του για να δημιουργήσουν δικά τους κινήματα και τώρα ευθυγραμμίζονται με την αντιπολίτευση.

«Δεν πρέπει να τραβήξουμε το Ισραήλ σε νέες εκλογές, σε πέμπτες εκλογές», είπε μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός τους. «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σταθερή κυβέρνηση τώρα!», συνέχισε.

Η εξέλιξη μοιάζει καλή για την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα διατηρεί άψογες σχέσεις με τον Νετανιάχου, με τον οποίο έχει εμβαθύνει την συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ, απέναντι στην Τουρκία…