• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δίπλα-δίπλα με τους μουσουλμάνους: Μήνυμα Πανθρησκείας από τον Βαρθολομαίο

Δίπλα-δίπλα με τους μουσουλμάνους: Μήνυμα Πανθρησκείας από τον Βαρθολομαίο

Τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι θρησκείες για την επικράτηση της ειρήνης στο κόσμο και την προώθηση του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σε πνεύμα αλληλεγγύης και διαφύλαξης των θεμελιωδών ελευθεριών,

υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία που πραγματοποίησε, χθες, στο πλαίσιο της διαθρησκειακής συνάντησης που διοργάνωσε η «Διεθνής Επιτροπή Ανθρώπινης Αδελφοσύνης», στο Άμπου-Ντάμπι, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την υπογραφή, στην ίδια πόλη, της «Διακηρύξεως της Ανθρώπινης Αδελφοσύνης» από τον Πάπα της Ρώμης και τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ-Αζχάρ.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Στην εποχή μας, η αξιοπιστία των θρησκειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευσή τους στην ειρήνη μέσω του διαθρησκειακού διαλόγου και της κοινής μαρτυρίας εν όψει των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων. Η γνήσια θρησκεία δεν μπορεί να προδώσει τη γη για χάρη του ουρανού, το παρόν για χάρη του μέλλοντος. Δεν απαλλάσσει τους ανθρώπους από την ευθύνη τους εντός του κόσμου και για τον κόσμο. Αντίθετα, για τους αληθινούς πιστούς, η πίστη πρέπει να αποτελεί την προϋπόθεση για την ορθή προσέγγιση της επίγειας πραγματικότητας και των αντιφάσεών της, για την αντίσταση στην αδικία και σε όλες τις τάσεις που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή, για την άσκηση κριτικής στην προβολή των οικονομικών δεικτών και του κέρδους ως των απολύτων κριτηρίων της οικονομικής δραστηριότητας, και για την απόρριψη της υποταγής του ανθρώπου στην τυραννία των αναγκών και της μετατροπής ακόμα και των παιδιών σε διψασμένους καταναλωτές».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «προφανώς, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά η παρούσα κρίση στη βάση γραφειοκρατικών, τεχνοκρατικών και οικονομοκεντρικών αρχών» και τόνισε: «Η λύση πρέπει να βασίζεται στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι θρησκείες μπορούν να προωθήσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εφαρμόζοντας και καλλιεργώντας ένα πνεύμα αλληλεγγύης και υποστηρίζοντας σχετικές πρωτοβουλίες στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα που έχουν ως στόχο τους τη διαφύλαξη των θεμελιωδών ελευθεριών».

Ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ακόμη ότι ο κόσμος σήμερα αναμένει την κοινή μαρτυρία των ανθρώπων της πίστης και στην κατεύθυνση αυτή είναι καθήκον όλων η προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, καθώς η επικοινωνία απελευθερώνει τις θρησκείες από την εσωστρέφεια. Πρόσθεσε, επ’ αυτού, ότι εάν οι θρησκείες λειτουργούν ως δυνάμεις ανοικτοσύνης, τότε αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως μια θετική πρόκληση για τους κοσμικούς θεσμούς και τα ανθρωπιστικά κινήματα να ανακαλύψουν στην πίστη έναν πολύτιμο σύμμαχο για την προώθηση του ιερού σκοπού της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με την ΑΒΥ Saif bin Zayed Al Nahyan, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, καθώς και με την ΑΒΥ Abdullah bin Zayed Al Nahyan, υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της χώρας. Επίσης, με τους μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, καθώς και τον Μ. Εκκλησιάρχη Αέτιο, οι οποίοι τον συνοδεύουν, επισκέφθηκαν το Sheikh Zayed Grand Mosque Center όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία του, καθώς και το Μουσείο του Λούβρου, παράρτημα του ομωνύμου των Παρισίων.

(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)