Μόνον η Ολομέλεια των μητροπολιτών έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζει σε ανακοίνωσή της σήμερα η Ιερά Σύνοδος.
Τουτέστιν, «Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».
Ειδικότερα, κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α΄ 146/31.5.1977) «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».
Στη σχετική ανακοίνωση προέβη η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος, μετά τον αφορισμό του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, από τον μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιο, στον ναό της Φανερωμένης στο Αίγιο.
Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο από τον…αφορισμό του Αμβρόσιου προς τους Μητσοτάκη,Χαρδαλιά και Κεραμέως:
(φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μυστήριο με νεκρό άνδρα στην Παλλήνη – Είχε τάιραπ γύρω από τον λαιμό του
- Η CIA διεξήγαγε “επιχείρηση αντιπερισπασμού” στο Ιράν ενώ αναζητούσε τους αγνοούμενους πιλότους
- Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι έστειλε όπλα στους διαδηλωτές στο Ιράν
- Ο τολμηρός παπαγάλος που… «καταδύθηκε» στο διαδίκτυο – Δείτε τον σε μίνι υποβρύχιο (Vid)
- Αυξήθηκε 8,1% η επιβατική κίνηση το α’ τρίμηνο στο «Ελ. Βενιζέλος»
- Διεύρυνση κάλυψης λειτουργικών δαπανών κατά της ευλογιάς και του αφθώδους πυρετού σε όλη τη χώρα
- Δήμος Αθηναίων: Διανομή πασχαλινών ειδών σε παιδιά ευάλωτων οικογενειών
- Δεν τελειώνει το «σόου» – Νέα τοποθέτηση Τραμπ και όλοι περιμένουν μάταια κάτι «ευχάριστο»
- “Χαίρομαι που είμαι ξανά σπίτι”: Η δημοσιογράφος Σ. Γκάρθι επέστρεψε στη θέση της μετά την απαγωγή της μητέρας της
- Χαμός με το Fuel Pass: 30 αιτήσεις το δευτερόλεπτο! «Έπεσε» η πλατφόρμα









