Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε την Παρασκευή ένα σχέδιο που ονομάζεται «Γάζα 2035».
Το Γραφείο του Πρωθυπουργού δημοσίευσε ένα αρχείο PowerPoin με φωτογραφίες και χάρτες 9 σελίδων που περιγράφει ένα μέλλον όπου η Γάζα αποριζοσπαστικοποιείται από τον ισλαμισμό, μετατρέπεται σε εμπορικό κόμβο ευημερίας και καινοτομίας και ενσωματώνεται στην οικονομία της Μέσης Ανατολής.
Το σχέδιο «Γάζα 2035» επιδιώκει να αξιοποιήσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Γάζας στους εμπορικούς δρόμους μεταξύ Καΐρου και Βαγδάτης, και Ευρώπης και Υεμένης.
Τα έγγραφα περιγράφουν τρία βήματα για την επαναφορά της Γάζας στην αυτοδιακυβέρνηση και την οικονομική ανάπτυξη.
Το πρώτο βήμα προβλέπει 12 μήνες ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου το Ισραήλ θα δημιουργήσει σιγά σιγά ασφαλείς περιοχές στην Γάζα από βορρά προς νότο.
Το δεύτερο βήμα προβλέπει μια διαδικασία ανοικοδόμησης 5-10 ετών υπό την επίβλεψη ενός συνασπισμού αραβικών κρατών (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Ιορδανία και Μαρόκο).«Το σχέδιο είναι να μεταφερθεί η ευθύνη για την ασφάλεια της περιοχής στο Ισραήλ, ενώ ο Αραβικός Συνασπισμός να δημιουργήσει ένα πολυμερές σώμα που ονομάζεται Αρχή Αποκατάστασης της Γάζας (GRA) για να επιβλέπει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και να διαχειρίζεται τα οικονομικά της Λωρίδας», ανέφερε η Jerusalem Post .
«Η GRA θα διοικείται από Παλαιστίνιους της Γάζας και θα αναλάβει την ευθύνη για τη διαχείριση των ασφαλών περιοχών. Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την εφαρμογή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» και ενός προγράμματος αποριζοσπαστικοποίησης».
Το τρίτο στάδιο, που ονομάζεται «Αυτοδιακυβέρνηση», θα έδινε στο Ισραήλ το δικαίωμα να ενεργεί κατά των «απειλών για την ασφάλεια».
«Η εξουσία θα μεταφερόταν σιγά σιγά είτε σε μια τοπική κυβέρνηση της Γάζας είτε σε μια ενοποιημένη παλαιστινιακή κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης). Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την επιτυχή αποριζοσπαστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας και θα αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας από όλα τα μέρη», ανέφερε η JPost.
Σε εκείνο το σημείο, οι Παλαιστίνιοι θα διαχειρίζονταν πλήρως τη Γάζα ανεξάρτητα και θα προσχωρούσαν στις Συμφωνίες του Αβραάμ (Συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων εβραίων και μουσουλμάνων που θα οδηγήσουν σε παγκόσμια ειρήνη και τον λεγόμενο Τρίτο Ναό), αν και το σχέδιο δεν απαιτεί ρητά τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.
Μένει να φανεί αν οι Παλαιστίνιοι θα αποδεχθούν ένα τέτοιο σχέδιο, δεδομένου ότι έχουν απορρίψει πολλές προτάσεις του Ισραήλ στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης «λύσης δύο κρατών».
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ελευθέρα πάλη: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Κουγιουμτσίδης
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια λίστα με ψώνια 3.500 ετών σε μια απροσδόκητη ανακάλυψη
- Έλον Μασκ εναντίον Βρετανίας! Θα γίνει κάτι στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων;
- Συναγερμός στην Ινδία για την αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο – 17 νεκροί
- «Αθήνα χωρίς Αυτοκίνητο»: Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου
- Στο Ντουμπάι οι γυναίκες νοιώθουν ασφαλείς να κυκλοφορούν μόνες τους το βράδυ, στη Δύση; vid
- Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν σε αποστολές πάνω από την Πολωνία
- Οι οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις με τις καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες – Εκτός λίστας η Ελλάδα
- Σχέδιο δέκα ημερών για την ευλογιά των προβάτων στην Ελλάδα – Τι συζητήθηκε
- Στη φυλακή ο 42χρονος που κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό
Κύρια Θέματα

















