Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε την Παρασκευή ένα σχέδιο που ονομάζεται «Γάζα 2035».
Το Γραφείο του Πρωθυπουργού δημοσίευσε ένα αρχείο PowerPoin με φωτογραφίες και χάρτες 9 σελίδων που περιγράφει ένα μέλλον όπου η Γάζα αποριζοσπαστικοποιείται από τον ισλαμισμό, μετατρέπεται σε εμπορικό κόμβο ευημερίας και καινοτομίας και ενσωματώνεται στην οικονομία της Μέσης Ανατολής.
Το σχέδιο «Γάζα 2035» επιδιώκει να αξιοποιήσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Γάζας στους εμπορικούς δρόμους μεταξύ Καΐρου και Βαγδάτης, και Ευρώπης και Υεμένης.
Τα έγγραφα περιγράφουν τρία βήματα για την επαναφορά της Γάζας στην αυτοδιακυβέρνηση και την οικονομική ανάπτυξη.
Το πρώτο βήμα προβλέπει 12 μήνες ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου το Ισραήλ θα δημιουργήσει σιγά σιγά ασφαλείς περιοχές στην Γάζα από βορρά προς νότο.
Το δεύτερο βήμα προβλέπει μια διαδικασία ανοικοδόμησης 5-10 ετών υπό την επίβλεψη ενός συνασπισμού αραβικών κρατών (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Ιορδανία και Μαρόκο).«Το σχέδιο είναι να μεταφερθεί η ευθύνη για την ασφάλεια της περιοχής στο Ισραήλ, ενώ ο Αραβικός Συνασπισμός να δημιουργήσει ένα πολυμερές σώμα που ονομάζεται Αρχή Αποκατάστασης της Γάζας (GRA) για να επιβλέπει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και να διαχειρίζεται τα οικονομικά της Λωρίδας», ανέφερε η Jerusalem Post .
«Η GRA θα διοικείται από Παλαιστίνιους της Γάζας και θα αναλάβει την ευθύνη για τη διαχείριση των ασφαλών περιοχών. Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την εφαρμογή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» και ενός προγράμματος αποριζοσπαστικοποίησης».
Το τρίτο στάδιο, που ονομάζεται «Αυτοδιακυβέρνηση», θα έδινε στο Ισραήλ το δικαίωμα να ενεργεί κατά των «απειλών για την ασφάλεια».
«Η εξουσία θα μεταφερόταν σιγά σιγά είτε σε μια τοπική κυβέρνηση της Γάζας είτε σε μια ενοποιημένη παλαιστινιακή κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης). Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την επιτυχή αποριζοσπαστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας και θα αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας από όλα τα μέρη», ανέφερε η JPost.
Σε εκείνο το σημείο, οι Παλαιστίνιοι θα διαχειρίζονταν πλήρως τη Γάζα ανεξάρτητα και θα προσχωρούσαν στις Συμφωνίες του Αβραάμ (Συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων εβραίων και μουσουλμάνων που θα οδηγήσουν σε παγκόσμια ειρήνη και τον λεγόμενο Τρίτο Ναό), αν και το σχέδιο δεν απαιτεί ρητά τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.
Μένει να φανεί αν οι Παλαιστίνιοι θα αποδεχθούν ένα τέτοιο σχέδιο, δεδομένου ότι έχουν απορρίψει πολλές προτάσεις του Ισραήλ στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης «λύσης δύο κρατών».
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο πρόεδρος της Ρουμανίας θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ειρήνης» ως παρατηρητής
- Γροιλανδία: Γιατί την θέλει απεγνωσμένα ο Τραμπ – Τι συμβαίνει με Μόσχα και Πεκίνο
- Κ. Τασούλας για εκδημία της Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη:« Κατόρθωσε να υπερβεί τα συνήθη μέτρα»
- Ο Άκης Σκέρτσος στηρίζει τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα: Κατάποση καμήλου και διύλιση κώνωπα
- Κακοκαιρία: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων και ακτοπλοϊκών δρομολογίων στα Δωδεκάνησα
- Κ. Μητσοτάκης: “Μαζί με όλους τους Έλληνες και κάθε Νεοδημοκράτη αποχαιρετώ με θλίψη την ‘Αννα Ψαρούδα”
- Χίος: Η θάλασσα βρήκε στη στεριά – Θυελλώδεις άνεμοι με ριπές 10 μποφόρ πλήττουν από το πρωί το νησί
- Μήνυμα του 112 σε κατοίκους της Χίου και της Σερίφου για περιορισμό των μετακινήσεων στις παράκτιες περιοχές
- Ανοίγει από 1η Μαρτίου 2026, η αγορά του Βιετνάμ για το ελληνικό ακτινίδιο
- Αρσενικό λιοντάρι υποχωρεί μπροστά στη “θυμωμένη” λέαινα – Δείτε βίντεο της “βασιλικής αναμέτρησης”









