Zαλίζουν τα νούμερα! Το αγγλικό πρωτάθλημα αγγίζει τα 6 δις ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο εξωτερικό

Η Premier League βαδίζει προς νέο ρεκόρ εσόδων από διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα. Προς τούτο αρκεί να αναφερθεί, για παράδειγμα, ότι πλησιάζει τα δεκαπλάσια έσοδα σε σύγκριση με την ιταλική Serie A.

Και όχι μόνο αυτό, αφού το αγγλικό πρωτάθλημα κατά την περίοδο 2022-25 θα συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο εξωτερικό, σε σύγκριση με αυτά που λαμβάνει για να πουλήσει το ίδιο προϊόν στην Αγγλία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η Sky Sports, η BT, η Amazon και το BBC θα πληρώσουν συνολικά 5 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ) για τα εθνικά δικαιώματα -συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών και των καλύτερων στιγμιότυπων- κατά τη διάρκεια της περιόδου τριών σεζόν από το επόμενο καλοκαίρι.

Όμως, με συμφωνίες που έχουν ήδη συναφθεί για την προβολή αγώνων σε περισσότερες από 100 υπερπόντιες περιοχές, η αγγλική Premier League εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ανάλογα χρήματα και από το εξωτερικό.

Ο πιο δυνατός «πόλεμος» είναι αυτός στις ΗΠΑ, όπου το NBC (είχε πληρώσει 740 εκατομμύρια λίρες για την περίοδο 2016-22) σκοπεύει να ανανεώσει τα δικαιώματα, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τη Disney, τη WarnerMedia και το CBS.

Η Premier League είναι ήδη βέβαιο ότι θα εισπράξει 1,1 δισ. λίρες (περίπου 1,3 δισ. ευρώ), αλλά η αύξηση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ένας άλλος πόλεμος, αν και σε πολύ μικρότερους αριθμούς, είναι στην Αυστραλία, όπου οι σημερινοί κάτοχοι δικαιωμάτων Optus αντιμετωπίζουν μια… δημοπρασία με Stan Sport, Paramount + και Amazon: τα έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 60% ή περισσότερο, από 27 εκατομμύρια λίρες ετησίως σε περισσότερα από 44 εκατ. λίρες (132 εκατ. συνολικά, περίπου 155 εκατ. ευρώ).

Το συμβόλαιο μόνο με το Nordic Entertainment Group (NENT) για την προβολή αγώνων στη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, από το 2022, αξίζει σχεδόν 350 εκατομμύρια λίρες ετησίως (συνολικά περίπου 1,3 δις ευρώ), με αύξηση 20% σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία.

Μια άλλη συμφωνία θα κάνει το beIN Sports για να διατηρήσει τα δικαιώματα στη Μέση Ανατολή για 123 εκατομμύρια ετησίως για τρία χρόνια (369 εκατομμύρια λίρες συνολικά, περίπου 430 εκατομμύρια ευρώ), ενώ το CANAL + θα συνεχίσει να προβάλλει αγώνες στη Γαλλία, την Τσεχία και τη Σλοβακία για περίπου 89 εκατ. ετησίως (267 εκατ. λίρες την τριετία, περίπου 315 εκατ. ευρώ).

Συμφωνίες που, προστιθέμενες σε άλλες μικρότερες, θα αποφέρουν συνολικά 5 δισ. λίρες (λίγο κάτω από 6 δισ. ευρώ) στα ταμεία των αγγλικών συλλόγων. Μια αναμφισβήτητα άνιση μάχη για τα αντίπαλα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

(naftemporiki)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί