Όταν ο Κιμ έβαλε αιχμάλωτο του να παίξει στο Καμπιονάτο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Χαν Κουάνγκ-Σον ήταν ένας σταρ και η ελπίδα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, ώστε να αναδειχθεί το ποδόσφαιρο της χώρας σε όλο τον κόσμο. Το πέρασμα του από την Γιουβέντους και οι μεταγραφικές του περιπέτειες με αγγλικές ομάδες μοιάζουν με τραγική κωμωδία. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν πιθανότατα βρίσκεται στη ζωή οπότε ο φίλος του, Ντένις […]

Ο Χαν Κουάνγκ-Σον ήταν ένας σταρ και η ελπίδα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, ώστε να αναδειχθεί το ποδόσφαιρο της χώρας σε όλο τον κόσμο.

Το πέρασμα του από την Γιουβέντους και οι μεταγραφικές του περιπέτειες με αγγλικές ομάδες μοιάζουν με τραγική κωμωδία.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν πιθανότατα βρίσκεται στη ζωή οπότε ο φίλος του, Ντένις Ρόντμαν, μπορεί να πάρει μια ανάσα ανακούφισης.

Με τις πληροφορίες για τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας να είναι ασαφείς επιστρέφουμε σε εκείνη την εποχή που είχε ως πρωταρχικό του στόχο να αναδείξει την υπεροχή του λαού του προς την Ευρώπη, μέσω ενός ποδοσφαιριστή.

Ο Χαν Κουάνγκ-Σον ήταν το αστέρι του ποδοσφαίρου της Βόρειας Κορέας, ο παίκτης για τον οποίον καμάρωνε ο Κιμ και πίστευε πως μπορούσε να γίνει ο πρεσβευτής του βορειοκορεατικού ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, ήταν ένας αιχμάλωτος των διαταγών του, του οποίου το πέρασμα από την Ευρώπη μόνο ως ΄μια τρύπα στο νερό’ μπορεί να περιγραφεί.

Την άνοιξη του 2017, ένας 19χρονος νεαρός κατάφερνε να πείσει την ομάδα της Κάλιαρι να του προσφέρει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Προηγουμένως, ο Χαν Κουάνγκ-Σον είχε εντυπωσιάσει με την απόδοση του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων (Χιλή, 2015) και ο Ιταλός γερουσιαστής Αντόνιο Ράτζι, σε συνεννόηση με το καθεστώς του Κιμ, είχε δώσει το ‘πράσινο φως’ ώστε να παίξει μπάλα στην Ιταλία. Ο Σον δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην Κάλιαρι και αμέσως δόθηκε δανεικός στην Περούτζια.

Παρ’όλα αυτά, ο Σον απολάμβανε το status μιας παράξενης δημοσιότητας. Η αθλητική εκπομπή Domenica Sportiva τον καλούσε για να διηγηθεί σε ζωντανή μετάδοση τις εμπειρίες του στην Ευρώπη κι εκείνος δεχόταν ευχαρίστως. Όμως το καθεστώς είχε διαφορετική γνώμη. Λίγες ώρες πριν την εμφάνιση του, ο ίδιος ο Κιμ τον έβρισκε στο τηλέφωνο και του γνωστοποιούσε την διαταγή: “Αν μιλήσεις στην τηλεόραση, τέρμα το ποδόσφαιρο. Επιστρέφεις αμέσως στην Βόρεια Κορέα!”

Ο Σον υπάκουσε από φόβο. Συνέχισε πάντως, να κάνει κάποιες συμπαθητικές εμφανίσεις στην Serie B, πετυχαίνοντας μάλιστα και 11 γκολ, μέχρι και το καλοκαίρι του 2019. Φημολογείτο πως την ίδια εποχή, ή Άρσεναλ, η Λίβερπουλ και η Έβερτον είχαν δείξει ενδιαφέρον για να τον αποκτούσαν, όμως εκείνος δεν έμπαινε καν σε συζητήσεις με τις ομάδες της Premier League. Σύμφωνα με τον Ούντο Μέρκελ, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπράιτον και ειδικό σε θέματα του ποδοσφαίρου της Βόρειας Κορέας, οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ του παίκτη και αγγλικής ομάδας θα μπλοκάρονταν αμέσως από τον ΟΗΕ, με την κατηγορία της σκιώδους χρηματοδότησης του πυρηνικού προγράμματος του Κιμ Γιονγκ-Ουν, με πρόφαση μια ποδοσφαιρική μεταγραφή.

Ο νεαρός Κινέζος εντάχθηκε στην ομάδα Νέων της Γιουβέντους και με τις ευλογίες του προστάτη-δυνάστη του από την μαμά πατρίδα, προσπάθησε να ξεχωρίσει. Ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακες. Ο Χαν Κουάνγκ-Σόν κατέγραψε 17 εμφανίσεις με την ομάδα Νέων της Γιουβέντους, ενώ η ένταξη του στην ανδρική ομάδα δεν συγκίνησε απολύτως κανέναν. Ο 21χρονος Κορεάτης δεν πάτησε ούτε μια φορά το χορτάρι του Juventus Stadium και σήμερα αναζητά μια νέα ποδοσφαιρική Ιθάκη, φορώντας την φανέλα της Αλ Ντουχαΐλ, στο πρωτάθλημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εκεί σε επτά εμφανίσεις, ο Σον έχει καταφέρει να σκοράρει τρεις φορές. Δεν αποκλείεται η επέλαση του ποδοσφαίρου της Βόρειας Κορέας που ονειρευόταν ο Κιμ, να συμβεί τελικά, αλλά σε μια ήπειρο που δεν θυμίζει τόσο Ευρώπη.

contra.gr / photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί